Adzuki amazake pohárLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Adzuki amazake pohár

INGREDIENCE

Ingredience – Azuki vrstva

  • ½ šálku fazolí adzuki namočených ve 2 šálcích vody (cca 400 ml)
  • ¾ šálku sušených meruněk
  • ½ lžičky BIO pomerančové kůry, čerstvé nebo sušené
  • 1 vrchovatá lžička agarového prášku

Ingredience – Amazaké krém

  • 1 malá sklenice jáhlového amazaké (360 g)
  • 1 ½ šálku (300 ml) rostlinného mléka (např. domácí mandlové z tohoto kurzu)
  • 3 rovné lžíce kuzu (případně maizena)
  • cca ½ lžičky strouhané kůry z BIO citronu
  • špetička soli

Ingredience – Prokládání

  • 12 sušenek bez cukru (např. od firmy Molenaartje)
  • cca 12 lžiček mirinu (obsahuje alhokol) anebo pro děti 12 lžiček ovocného koncentrátu (jablečný, hruškový)

Ingredience – Posypka, aby dezert dostal vzhled Tirami Su

  • kakao nebo instantní obilná či čekanková káva

POSTUP

  1. Nejprve začneme připravovat azuki vrstvu. Předem namočené fazole azuki smícháme v tlakovém hrnci spolu s namáčecí vodou, další vodou (cca 100-200 ml), meruňkami, agarem a kůrou z pomeranče.
  2. Přivedeme k varu, zatlakujeme a vaříme cca 45 minut. Pokud bychom chtěli vařit bez tlaku, bude vaření trvat cca hodinu až hodinu a čtvrt.
  3. Hotové uvařené azuki propasírujeme anebo případně rozmixujeme. Pro větší hladkost můžeme ještě přepasírovat přes síto. Slupky z fazolí, které nám zbydou v pasírovací, či na sítu do dezertu nepřidáváme. Dezerty jsou mnohem chutnější i sladší, pokud mají hladkou strukturu.
  4. Nyní je čas na amazaké vrstvu: amazaké vyklopíme do hrnce (zbytek ve sklenici propláchneme mlékem).
  5. Přidáme citronovou kůru a špetičku soli a za občasného míchání přivedeme k varu.
  6. Když se amazaké vaří, rozmícháme si ve zbývajícím mléce kuzu a zahustíme.
  7. Nyní už nás čeká finální servírování: Na dno poháru dáme sušenku, polijeme ji lžičkou mirinu či koncentrátu, přidáme amazaké krém, ale jen polovinu celkového množství, druhou ještě budeme potřebovat. Dále přichází na řadu azuki krém, ten už spotřebujeme všechen a snažíme se ho rozprostřít pěkně do krajů, aby byl ve výsledném poháru dobře vidět jako kontrastní vrstva. Kdyby byl moc zatuhlý, stačí ho na chvíli vrátit na plamen a chvilku ho zahřát.
  8. Pokud chceme, na azuki vrstvu můžeme dát ještě jednu vrstvu sušenky polité mirinem či koncentrátem. Poté přichází na řadu druhá polovina amazaké krému a nakonec pomocí sítka posypeme dezert kakaem nebo instantní obilnou či čekankovou kávou a podáváme.

Tento pohár se servíruje tak, že vypadá trochu jako tradiční italský dezert: Tirami Su. Je dílem báječné kuchařky Wieke Nelissen, které tímto upřímně děkuji za tento skvělý nápad.

Energie

Tento pohár je poměrně jemně uvolňující, vyvážený. Výraznějšími prvky jsou mirin na sušenkách a také pokud bychom použili nahoru kakao. Pokud si tedy chceme zachovat klidnější mysl, použijeme raději obilnou kávu na posypání a mirin klidně vynecháme.

Porce

cca 6 porcí

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru