Příprava luštěnin je snadná, stačí k tomu znát ty správné fígle a ty Vás rádi naučíme v tomto online kurzu.
Připravili jsme pro Vás i studijní materiály se všemi recepty, postupy přípravy i teoretickou částí. Můžete se podívat na malou ukázku, kde uvidíte i přesnou osnovu kurzu: Stáhnout ukázku studijních materiálů - Luštěniny.
Ukázkový recept z luštěninového receptáře naleznete zde: Sněhové nabe.
LEKCE: Luštěninový receptář
Budete mít přístup do našeho luštěninového receptáře. Zde budeme společně v kuchyni a ukážu Vám krok za krokem, jak připravit luštěninové části těchto receptů. A také probereme spousty variací, které Vám dodají do kuchyně pestrost. Získáte také propojení s naším receptářem, kde se vám zase otevřou další videa s postupy.
Online kurzLuštěninySněhové nabe
Online kurzLuštěniny Nishime s luštěninou
Online kurzLuštěniny Fazolové kuličky
Online kurzLuštěniny Hrachové karbanátky
Online kurzLuštěniny Pučálka s celerem
Online kurzLuštěniny Čočka s vlašskými ořechny
Online kurzLuštěniny Čočka na kyselo
Online kurzLuštěniny Sladká cizrnová omáčka
Online kurzLuštěniny Cizrnová pomazánka s mrkví
Online kurzLuštěniny Černé sojové boby se sladem
Online kurzLuštěniny Hijiky se sušeným daikonem a tofu
Online kurzLuštěniny Letní sabdží s tofu
Online kurzLuštěninyTofu plátky
Online kurzLuštěniny Natto kondiment
Online kurzLuštěniny Tempehová
Online kurzLuštěniny Sladkokyselý tempeh
Online kurzLuštěniny Tempeh na kmíně
Online kurzLuštěniny Adzuki s dýní
Online kurzLuštěniny Seitanová tempura
Online kurzLuštěniny Seitanový guláš
Online kurzLuštěniny Luštěninová omáčka nebo polévka?
Online kurzLuštěniny Soté s luštěninou
1. Lekce: Začínáme s luštěninami
V této lekci si odpovíme na otázku proč jsou pro nás luštěniny důležité, jakou roli hrají na našem talíři. Povíme si také, jestli jsou některé z nich vhodnější na zimu a některé zase na léto a jaký mají vliv na naši energii během dne.
Online kurzLuštěniny Proč jíme luštěniny
Online kurzLuštěniny Doplní chybějící bílkoviny
Online kurzLuštěniny Dodají sytost
Online kurzLuštěniny Jsou snadno dostupné
Online kurzLuštěniny Podporují hladké trávení
Online kurzLuštěniny Vlastnosti luštěnin
Online kurzLuštěniny Energie luštěnin obecně
Online kurzLuštěniny Energie jednotlivých druhů luštěnin
Online kurzLuštěniny Kyseliny a zásady v luštěninách
Online kurzLuštěniny Zastoupení luštěnin ve stravě
Online kurzLuštěniny Výběr
Online kurzLuštěniny Uskladnění
2. Lekce: Druhy luštěnin
Tento druh lekce znáte již z obilovin. Představím Vám všechny luštěniny i luštěninové produkty, které lze dnes běžně sehnat v obchodech (především ve zdravých výživách) a podíváme se i na ty, které jsou zajímavé, ale sehnat nejdou, a proto je třeba je začít pěstovat na našich zahrádkách. Povíme si o účincích na naše zdraví, jaké pro nás mají přínosy i o tom, jak se liší v použití do pokrmů.
Online kurzLuštěniny Fazole
Online kurzLuštěniny Hrách
Online kurzLuštěniny Čočka
Online kurzLuštěniny Cizrna
Online kurzLuštěniny Sója
Online kurzLuštěniny Tempeh
Online kurzLuštěniny Natto
Online kurzLuštěniny Shoyu
Online kurzLuštěniny Miso
Online kurzLuštěniny Tofu
Online kurzLuštěniny Další sojové produkty
Online kurzLuštěniny Černé sojové boby
Online kurzLuštěniny Vigna (adzuki, mungo)
Online kurzLuštěniny Podzemnice olejná
Online kurzLuštěniny Lupina bílá
Online kurzLuštěniny Bob obecný (koňský)
Online kurzLuštěniny Seitan
3. Lekce: Snadné trávení luštěnin
7 let jsme společně s našimi učiteli z celého světa pilovali takový postup přípravy luštěnin, abychom je dokázali strávit opravdu bez nadýmáni a mohli také lépe vstřebat všechny jejich složky (bílkoviny, sacharidy, minerály i vitamíny). Tady tedy je a doufám, že pomůže i Vám.
Online kurzLuštěninyPříprava luštěnin
Online kurzLuštěniny Postup přípravy
Online kurzLuštěniny Přebírání
Online kurzLuštěniny Mytí
Online kurzLuštěniny Namáčení
Online kurzLuštěniny Slévání vody
Online kurzLuštěniny Odslupkování
Online kurzLuštěniny Řasy a koření
Online kurzLuštěniny Přivádění k varu a sbírání pěny
Online kurzLuštěniny Se solí počkat
Online kurzLuštěniny Doba varu
Online kurzLuštěniny Solení
Online kurzLuštěniny Luštěniny na talíři
Online kurzLuštěniny Vhodná porce
Online kurzLuštěniny Žaludek nic nepokouše
Online kurzLuštěniny Pohyb
Online kurzLuštěniny Správné kombinace
Online kurzLuštěniny Silné a čisté zažívání
4. Lekce: Techniky přípravy a ochucování luštěnin
Podíváme se celkem na 5 možností, jak luštěniny připravit a čeká nás také celá kapitola o tom, čím vším a jak můžeme luštěniny ochucovat. Ochucení je důležité a rozhoduje vlastně o tom, jak nám bude výsledné jídlo na talíři chutnat. Těšit se můžete na letitou praxí ověřené tipy, které se týkají použití různých bylin, koření, také Vám řeknu do kterých luštěnin se hodí něco kyselého a do kterých podle mě ne. Od způsobu, jakým já ochucuji, a který s Vámi sdílím, se můžete odrazit a poté již přijít na to, co sedí Vám a Vaší rodině.
Online kurzLuštěniny Úvod
Online kurzLuštěninyTechniky přípravy luštěnin
Online kurzLuštěniny Vařená v běžném hrnci
Online kurzLuštěniny Vaření v tlakovém hrnci
Online kurzLuštěniny Technika hrnec v hrnci
Online kurzLuštěniny Pečení
Online kurzLuštěniny Rychlošoková metoda
Online kurzLuštěniny Ochucování luštěnin
Online kurzLuštěniny Sůl a slaná ochucovadla
Online kurzLuštěniny Kyselá ochucovadla
Online kurzLuštěniny Kořeníme zeleninou
Online kurzLuštěniny Bylinky a koření
Online kurzLuštěniny Divoké byliny