1. Lekce: Sladkokyselá omáčkaLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

online kurz
Sladkokyselá omáčka

Zadání

Připravte si nejprve tento recept a poté vyzkoušejte všechny techniky na různých druzích potravin:

  • Místo tofu můžeme fritovat i tempeh, seitan, nebo zeleninu v těstíčku.
  • Na trojúhelníčky lze nakrájet jakákoliv kořenová zelenina a vyzkoušejte i okurku.
  • Daši vývar poté dokáže udělat nezaměnitelnou chuť v jakékoliv omáčce, nebo polévce.
  • Zázvor jako základ lze připravovat v jakémkoliv soté se zeleninou, ale také s obilovinami, výtečná je raní kaše z jahel uvařená se smaženým zázvorem.

Suroviny pro 4 osoby

  • 3 mrkve
  • 2 střední cibule
  • ½ kedlubny
  • kousek zelí
  • 1 červená paprika (zelenina)
  • 4 středně velké houby shiitaké, čerstvé anebo sušené předem namočené na ½ hodiny – hodinu
  • plátek řasy kombu
  • cca 50 g sterilované kukuřice anebo případně čerstvé, pokud je v sezóně
  • kousek zázvoru
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • olej na fritování
  • cca 250 g bílého tofu
  • 3 lžíce arrowrootu, kuzu, nebo maizeny
  • 8 lžic shoyu
  • 3 lžíce rýžového nebo kukuřičného, případně ječného sladu
  • 3 lžíce rýžového octa (nebo případně jablečného)
  • trocha pórku nebo zelené cibulky na posypání

Postup

  1. Dáme si vařit daši vývar z houbiček šitake a řasy kombu.
  2. Rozehřejeme si olej na fritování a ofritujeme kostky bílého tofu (předem osušíme v utěrce).
  3. Tofu z oleje vyndáme, když má lehce zlatou barvu. Dáme ho do misky a pokapeme shoyu. (Aby se chuť dostala ještě více do středu tofu, krátce ho v shoyu povaříme v malém hrnci.)
  4. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky, mrkev na trojúhelníky, kedlubnu na tyčky, papriku na kostičky. Zázvor nasekáme na úplně tenoučké nudličky a poté na kostičky.
  5. V pánvi wok rozehřejeme olej, přidáme kousky zázvoru a restujeme asi 1 minutu. Poté přidáme cibuli a papriku, restujeme do sklovata a poté přidáme mrkev, kedlubnu, kukuřičná zrnka a také sůl dle chuti a restujeme další 3 minuty na velkém plameni.
  6. Zeleninu podlijeme vodou, ve které se vařila půl hodiny řasy kombu a houby shiitaké.
  7. Kombu a shiitaké nakrájíme na tenké nudličky a přidáme do omáčky také.
  8. Omáčku vaříme na mírnějším plameni pod pokličkou 10 minut.
  9. Mezitím si nastrouháme zázvor a vymačkáme jeho šťávu do mističky.
  10. Nakonec přidáme kostky tofu s shoyu, zahustíme arrowrootem, nebo maizenou či kuzu a ochutíme shoyu, sladem (mirinem), rýžovým octem a zázvorovou šťávou. V množství ochucovadel se můžete držet receptu nebo dochutit dle svého.
  11. Servírujeme s nudlemi, nebo celozrnnou rýží, navrch s posypkou z pórku či zelené cibulky a pokud chceme, můžeme přidat i tenké proužky řasy nori, kterou si nastříháme nůžkami.

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
1 Komentáře | Přidej vlastní
  • Návštěvník - Jana

    Kateřino, kde lze prosím koupit ten škrob na zahuštění?

Nahoru