Toto video je volně šířitelné, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
vložit na facebook
.
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
Textový odkaz pro přístup k této stránce:
Grünkern
Grünkern je pšenice špalda sklizená v raně voskové zralosti, lehce opražená a usušená.
Původ: Grünkern vznikl v jižním Německu, když tam byl kolem roku 1660 velký hladomor. Lidé se obávali, že jim i další úrodu zničí bouře a kroupy, a tak sklidili zasetou špaldu raději zelenou (odtud název), ve stadiu začátku voskové zralosti. Poté celé klasy sušili při teplotě zhruba 120 °C. Tímto zpracováním získává grünkern jedinečnou vůni i chuť. Po tomto jemném opražení se obilí vymlátilo a skladovalo se.
Použití: Příloha, polévky, omáčky, saláty. Dá se umlít i na mouku a používat jako zajímavou příměs do těsta.