Ječmen
Původ: Ječmen je považován za jednu z nejstarších obilovin světa. Byl po tisíce let kultivovaný na východě i západě. Patřilo mu prvenství z Egyptě za dob faraonů, v Řecku i v Římě, za biblických dob ve Svaté zemi (Palestině) a také v Tibetu. Hippokrates doporučoval ječnou polévku pro celkové uzdravení a vitalitu. Ježíš rozdával celozrnný ječný chléb při kázání na hoře a při poslední večeři.
Charakteristika: Lehce stravitelný, vyživující, tužší zrno, více žvýkavý.
Chuť: oříšková a lehce příjemně nakyslá
Bohatý na: Minerály, triptofan, selen.
Lepek: Obsahuje lepek.
Forma: Ječmen můžeme sehnat buď jen bez slupky, ale s otrubou – takzvaný nahý ječmen, který má nejlepší obsah živin, je kompletní a je živý – vyklíčí, je vhodný pro denní konzumaci.
Známý je také ječmen ve formě krup, ty jsou ale již částečně obroušené, neobsahují tolik vitaminů a minerálů, nicméně jsou výhodné pro lidí, kteří chtějí nabrat váhu, jelikož neobsahují tolik vlákniny.
Použití: Polévky, zeleninová jídla, nádivky, omáčky, obilné saláty, jídla z jednoho hrnce, jako příměs rýže, uvařený ječmen lze přidat do těsta na chléb nebo ho lehce opražit a namlít a z této mouky vznikne hřejivý jadrný bochník.
Léčivé účinky: Ječmen podporuje psychickou i fyzickou pružnost, funkci žlučníku a jater, lehce ochlazuje, rozpouští v těle usazeniny z konzumace živočišných bílkovin a tuku, pomáhá tělu vylučovat toxiny z živočišných potravin, čistí kůži.