Žito
Původ: Žito je hlavní obilovinou Skandinávie a dalších severních částí Evropy a Asie.
Charakteristika: Je podobné pšenici ale obsahuje méně lepku, žito i pšenice jsou skvělé obiloviny pro sílu svalů, dávají energii a výdrž, odolná ozimá obilovina, lidem dodává odolnost a houževnatost, stravitelnější než pšenice.
Chuť: Má svou specifickou žitnou chuť, kterou nedokážu popsat.
Lepek: Obsahuje lepek, ale v méně agresivní podobě než pšenice.
Druhy: V dnešní době se běžně pěstuje žito seté.
Starší odrůdou je trsnaté žito neboli křibice nebo také lesní a svatojánské žito, které bylo hlavně na Valašsku tradičně pěstované. Toto žito bylo méně náročné, plodilo až druhým rokem a obsahovalo také více živin a minerálů a bylo lépe stravitelné.
Forma: Celé zrno, vločky, mouka.
Kdy se hodí: Celoročně.
Použití: Chléb, celé žito se může vařit spolu s rýží (asi 20 procent), celé žito vařené s kořenovou zeleninou, tradiční celožitný chléb, obilné saláty, mleté na kaši.