Pondělí
21. října 2019 od 18:00 do 20:00 hod
Čajovna Vsetín
Smetanova 1056, Vsetín (mapa)
Řekneme si všechny dobré důvody, proč kvasit zeleninu, a také jak to udělat, aby byla zelenina skutečně zdraví přínosná. Např. kvašená zelenina obsahuje několikanásobně větší množství aktivních enzymů a probiotických kultur, než syrová zelenina, a tím zlepšuje stav našich střev a celého zažívání. Je však nejlepší ji konzumovat až před koncem jídla, aby silné žaludeční šťávy zbytečně aktivní látky neznehodnotili. Takto bude mít vyšší účinek.
Zde vás čeká seznam důležitých pravidel, která se při kvašení vždy vyplatí dodržovat. Mimochodem je to také např. to, že zeleninu musíme zatížit předmětem, který neobsahuje železo - takže žádná žula nebo kovové předměty! Jinak se můžete rozloučit s vitamínem C, který se železem reaguje.
Projdeme si různé metody bleskového a krátkodobého nakládání zeleniny. Jsou vhodné především, když žádnou kvašenou zeleninu nemáte po ruce, nebo na jaře, když potřebujete ubrat na soli.
Ochutnávka: Bleskové kvašení v marinádě, daikonové plátky v ume octu, nakládání s umeboshi, ...
Uvidíte základní techniky nakládání ve vlastní šťávě. Zde budeme prezentovat i recept kvašeného zelí, který získal 8. místo ze 160 vzorků na Koštu zelé v Blatničce 2017. Řekneme si i něco o koření, které lze do kvašené zeleniny použít (kmín, jalovec, česnek, zázvor, paprika a další). Ukážeme si a ochutnáte také varianty kimchi.
Ochutnávka: Tradiční kvašené zelé, kimchi, kořeněné zelé, ...
Kvašení v nálevu je velmi jednoduché, projdeme si spoustu druhů zelenin a řekneme si, v jakém nálevu jsou nejlepší. Např. ředkvičky milují slaný nálev, okurky se skvěle spárují s kořením a křenem, cibulky jsou skvělé v shoyu a pestrobarevná mozaika v ume nálevu. Nebojte se, všechny ingredience seženete v každé zdravé výživě.
Ochutnávka: Zamilované kedlubny v červeném nálevu, tradiční kvašáky jako křen, cibulky v shoyu nálevu, ...
Kvašení bez soli se hodí pro malé děti. Děti mají rády kyselou chuť, ale sůl by jíst do 1 roku neměli. Mnohokrát se nám stalo, že jsme chtěli na nějaký čas ze svého jídelníčku vypustit sůl, a tak jsme hledali způsob, jak nastartovat úspěšné kvašení bez použití soli a na tomto kurzu si to také předvedeme.
Ochutnávka: Kvašená zelenina bez soli.
Huráá, jsme v cíli, vše jste viděli a ochutnali a nyní se můžete ptát na vše co vás bude zajímat.
Co vše je součástí kurzu?
Pokud chcete mít vitalitu a silnou imunitu, jezte třikrát denně lžíci kvašené zeleniny na závěr jídla. Dodáte tím potřebné množství enzymů, které vám pomohou jídlo strávit, také doplníte důležité vitamíny a minerály. Postupně se také osídlí vaše střeva prospěšnými mikroorganismy a celé trávení bude probíhat snadněji. Tím dáte prostor k tomu, abyste budovali vaši imunitu, pro kterou jsou zdravá střeva základ.
Kvašená zelenina působí zásadotvorně. Pomůže vám uvést vaše tělo do zásady a zbavit ho dnes běžného překyselení. Překyselení mimo jiné ovlivňuje i naši náladu - zkrátka se lidově řečeno cítíme pod psa, většinou jsme pak líní, nic nás nebaví a netěší. Kvašená zelenina a další zásadotvorné potraviny tedy mino jiné přispívají i naší dobré náladě a tím prospívají i lidem v našem okolí!
Kvašená zelenina je tradiční součást talíře různých starých i současných kultur na naší Zemi. Věříme, že má místo v každé domácnosti. Když nemáte čas, stačí vám jako jídlo jen uvařené obilí, trocha luštěnin a kvašená zelenina a máte vše, co nutně potřebujete.
Kvašením můžete uchovávat zeleninu i několik měsíců (nám jednou vydržely kvašené okurky rok a možná by to zvládly i déle, kdybychom je nesnědli). Během této doby můžete uchovat ty druhy zeleniny, které nejsou zrovna v sezóně, což je výhodné především přes zimu. Naopak zavařování zbaví zeleninu všech enzymů a spousty vitamínů a zelenina už nepřináší žádnou vitalitu ani posílení imunity, jde zkrátka jen o chuť a té má kvašená zelenina také více než dost.
Cena v předprodeji je 380 Kč / na místě 580 Kč.
Registraci můžete provést vpravo nahoře na této stránce, případně telefonicky na tel. 499 599 524, nebo emailem rodina (zavináč) kyselove.cz