Čtvrtek
23. června 2021 od 18:00 do 20:00 hod
Hnízdo
Studentské náměstí 1531
686 01 Uherské Hradiště (mapa)
Řekneme si všechny dobré důvody, proč kvasit zeleninu, a také jak to udělat, aby byla zelenina skutečně zdraví přínosná. Např. kvašená zelenina obsahuje několikanásobně větší množství aktivních enzymů a probiotických kultur, než syrová zelenina, a tím zlepšuje stav našich střev a celého zažívání. Je však nejlepší ji konzumovat až před koncem jídla, aby silné žaludeční šťávy zbytečně aktivní látky neznehodnotili. Takto bude mít vyšší účinek.
Naučíte se techniky kvašení v tradičním kameninovém hrnci i moderních skleněných sklenicích. Čeká vás také seznam důležitých pravidel, která se při kvašení vždy vyplatí dodržovat. Mimochodem je to také např. to, že zeleninu musíme zatížit předmětem, který neobsahuje železo - takže žádná žula nebo kovové předměty! Jinak se můžete rozloučit s vitamínem C, který se železem reaguje.
Projdeme si různé metody bleskového a krátkodobého nakládání zeleniny. Jsou vhodné především, když žádnou kvašenou zeleninu nemáte po ruce, nebo na jaře, když potřebujete ubrat na soli.
Ochutnávka: Bleskové kvašení v marinádě, v ume octu, ...
Uvidíte základní techniky nakládání ve vlastní šťávě. Zde budeme prezentovat i recept kvašeného zelí, který získal 8. místo ze 160 vzorků na Koštu zelé v Blatničce 2017. Řekneme si i něco o koření, které lze do kvašené zeleniny použít (kmín, jalovec, česnek, zázvor, paprika a další). Ukážeme si a ochutnáte také varianty kimchi.
Ochutnávka: Kvašené zelé, kimchi, kořeněné zelé, ...
Kvašení v nálevu je velmi jednoduché, projdeme si spoustu druhů zelenin a řekneme si, v jakém nálevu jsou nejlepší. Např. ředkvičky milují slaný nálev, okurky se skvěle spárují s kořením a křenem, cibulky jsou skvělé v shoyu a pestrobarevná mozaika v ume nálevu. Nebojte se, všechny ingredience seženete v každé zdravé výživě.
Ochutnávka: Zamilované kedlubny v červeném nálevu, tradiční kvašáky jako křen, cibulky v shoyu nálevu, ...
Kvašení bez soli se hodí pro malé děti. Děti mají rády kyselou chuť, ale sůl by jíst do 1 roku neměli. Mnohokrát se nám stalo, že jsme chtěli na nějaký čas ze svého jídelníčku vypustit sůl, a tak jsme hledali způsob, jak nastartovat úspěšné kvašení bez použití soli a na tomto kurzu si to také předvedeme.
Ochutnávka: Kvašená zelenina bez soli.
(Změna v druzích ochutnávky vyhrazena, záleží na sezoně)
Huráá, jsme v cíli, vše jste viděli a ochutnali a nyní se můžete ptát na vše co vás bude zajímat.
Co vše je součástí kurzu?
Pokud chcete mít vitalitu a silnou imunitu, jezte třikrát denně lžíci kvašené zeleniny na závěr jídla. Dodáte tím potřebné množství enzymů, které vám pomohou jídlo strávit, také doplníte důležité vitamíny a minerály. Postupně se také osídlí vaše střeva prospěšnými mikroorganismy a celé trávení bude probíhat snadněji. Tím dáte prostor k tomu, abyste budovali vaši imunitu, pro kterou jsou zdravá střeva základ.
Kvašená zelenina působí zásadotvorně. Pomůže vám uvést vaše tělo do zásady a zbavit ho dnes běžného překyselení. Překyselení mimo jiné ovlivňuje i naši náladu - zkrátka se lidově řečeno cítíme pod psa, většinou jsme pak líní, nic nás nebaví a netěší. Kvašená zelenina a další zásadotvorné potraviny tedy mino jiné přispívají i naší dobré náladě a tím prospívají i lidem v našem okolí!
Kvašená zelenina je tradiční součást talíře různých starých i současných kultur na naší Zemi. Věříme, že má místo v každé domácnosti. Když nemáte čas, stačí vám jako jídlo jen uvařené obilí, trocha luštěnin a kvašená zelenina a máte vše, co nutně potřebujete.
Kvašením můžete uchovávat zeleninu i několik měsíců (nám jednou vydržely kvašené okurky rok a možná by to zvládly i déle, kdybychom je nesnědli). Během této doby můžete uchovat ty druhy zeleniny, které nejsou zrovna v sezóně, což je výhodné především přes zimu. Naopak zavařování zbaví zeleninu všech enzymů a spousty vitamínů a zelenina už nepřináší žádnou vitalitu ani posílení imunity, jde zkrátka jen o chuť a té má kvašená zelenina také více než dost.
Cena v předprodeji je 480 Kč / na místě 580 Kč.
Registraci můžete provést vpravo nahoře na této stránce, případně telefonicky na tel. 499 599 524, nebo emailem rodina (zavináč) kyselove.cz