Živé akce : Kurz kvašené zeleniny v Brně (27. 2. 2025)Logo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz
Živá akce

Kurz kvašené zeleniny v Brně (27. 2. 2025)

Úroveň: Kategorie:
Základní informace
Termín

Čtvrtek 27. února 2025
od 18:00 do 20:00

Místo

Společenské centrum Brno-Sever
Okružní 21, BRNO Lesná
Ukázat na mapě

Lektor

Jan Kysela

Platba
Počet osob
kurzovné
380 Kč

Co se na tomto kurzu naučíte a ochutnáte?

Na kurzu se dozvíte jak mléčně kvasit stovky druhů zeleniny ve vlastní šťávě, v barevných nálevech, se solí i bez soli, v misu, s moukou, se sójovou omáčkou, s ovocem a v ovocné šťávě, s různými druhy koření, bleskově, střednědobě i dlouhodobě, v zeláku i ve sklenicích...

CO VŠE JE SOUČÁSTÍ KURZU

  1. Školení o přípravě kvašené zeleniny, které bude vedeno formou názorných ukázek s video prezentací, kde dobře uvidíte všechny podrobnosti.
  2. Ochutnávky různých druhů kvašené zeleniny (obvykle 8 druhů). Většinou se jedná o kvašáky, kimchi s ume octem, bulharské čalamády, barevný nálev, ředkvičky v ume octu, cibulky v sójové omáčce, kedlubnu s červenou řepou, bleskové saláty.
  3. Možnost klást otázky, na které bude v kurzu dostatek prostoru.
  4. Měsíc praxe ve vaší kuchyni pod naším vedením. Po absolvování kurzu budete mít celý měsíc na to, abyste si vše vyzkoušeli a kvasili v pohodlí domova. Pokud budete mít jakékoli dotazy, jsme tu pro vás a můžete nám kdykoli napsat e-mail. Klidně připojte i fotky a my se budeme snažit případné problémy co nejdříve vyřešit. S tímto kurzem a naší podporou se kvašení zaručeně naučíte!
  5. Možnost zakoupit si knihu, ve které jsou uvedeny všechny zásady kvašení a také všechny recepty, které budeme na kurzu probírat. Cena knihy na kurzu je 300 Kč. Podrobnosti o knize naleznete zde.

Jen zelí lze naložit stovkami způsobů

Osvědčené je zelí s kmínem, ale na Slovensku je oblíbená kombinace s bobkovým listem a novým kořením. S mrkví není zelí tak kyselé, lze však nakládat i s česnekem, křenem, jablky a jiným ovocem a tradičně se nakládalo i s brusinkami. Můžeme zkoušet různé množství soli, pokud ji přidáme, získáme více kyselé a silné zelí, které je výtečné do polévky - kyselice. Naučíte se kvasit i zcela bez soli. Můžeme také kvasit při různých teplotách a tím dostaneme jiné chutě i pevnost zeleniny. Mnoho těchto postupů v kurzu probereme.

Kimči znamená kvašená zelenina

Kimči není jen jeden recept na kvašenou zeleninu. V Korei se tradičně nakládá v mnoha podobách a to jak s čínským zelím, tak i bez něj - jen třeba s ředkvemi nebo úplně jinou zeleninou. My si kimči připravíme jak v základní jednoduché podobě, tak i trochu složitější způsob s omáčkou, připravenou z mouky a koření. Tento postup nám trochu zakulatí chutě a výsledné kimči je spíše sladší a není tak kyselé.

Nálevy barevné, jemné i úderné

Vysvětlíme si různé způsoby kvašení v nálevu. Základní je slaný, ale také můžete nakládat do nálevu s ume octem, shoyu, misem, kořením a hrát si budeme i s barvami, připravíme si nálev žlutý, modrý, červený, oranžový, fialový, .... Nebudou chybět ani tradiční kvašáky a bulharské čalamády.

Kvašení bleskové

 

Vykvašeno můžeme mít za 3 min, 3 hodiny, 3 dny, 3 měsíce i 3 roky. Představíme si i řadu receptur na kvašení bleskové, které je připraveno v řádech minut. Budeme používat různé probiotické startéry, které lze zakoupit ve zdravých výživách: umebošky, ume ocet, shoyu, miso a další.

Kvašení s misem, ovocem a další druhy

Podíváme se i na méně známe, ale zcela výtečné druhy kvašení jako je nakládání do miso pasty, kvašení s ovocem a také kvašení ovoce. Vykvasíme si dokonce i napodobeninu umebošek a ume octa z dřínů. Naložíme si plněné papriky zelím a věřte nebo ne, zalévají se vymačkanou šťávou ze zelí, takže je to druh kvašení "ve vlastním nálevu". Podíváme se i na kvašení česneku se solí, kdy si takto vykvašený česnek uchová silnou česnekovou chuť a během pár vteřin ho lze použít do každého receptu bez dlouhého loupání a strouhání česneku, zkrátka ideální zkratka kdykoli chceme urychlit přípravu jídel. Vykvasíme si i méně známé topinambury od Markéty Mikušíkové. Na závěr ještě jednou česnek v sojové omáčce, kde získáme dva druhy produktů a to výtečný kvašený, méně pálivý česnek a také česnekovou sójovku.

Ceny a registrace

Cena v předprodeji je 380 Kč / na místě 500 Kč.

Registraci můžete provést na této stránce úplně nahoře nebo emailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně telefonicky na tel. 499 599 524 (pokud se ozve záznamník, můžete nechat vzkaz).

Knihy
 

Kniha
Kvašená zelenina na 1008 způsobů

 
Kniha, která maže hranice ve způsobech naložení kvašené zeleniny.
340 Kč
Nahoru