Dbáme na takový způsob přípravy zeleniny, abychom zachovali její léčivé a blahodárné účinky na naše zdraví.
1. Lekce: Vítejte v kurzu Zelenina
Podíváme se na rozdíly mezi tím, jak se vybírá a připravuje zelenina pro ženy, muže a děti. Řeknu vám klíč k tomu, abyste se dokázali dobře zeleninou vyvážit, jiná zelenina a techniky je na léto a jinak se připravuje v zimě. Také jsou rozdíly v činnostech, jinou zeleninou preferují sportovci a jinou lidé, kteří pracují spíše duševně. O tom a mnohém dalším bude tato úvodní lekce.

Online kurzZelenina Začínáme se zeleninou

Online kurzZelenina Proč jíme zeleninu?

Online kurzZelenina Energie zeleniny

Online kurzZelenina Energie zeleniny obecně

Online kurzZelenina Umění vyvažování

Online kurzZelenina Vyvážený talíř

Online kurzZelenina Ostatní zelenina

Online kurzZelenina Červená řepa

Online kurzZelenina Dýně obecná

Online kurzZelenina Fenykl a hrášek

Online kurzZelenina Houby

Online kurzZelenina Špenát

Online kurzZelenina Okurky, cukety a fazolky

Online kurzZelenina Papriky

Online kurzZelenina Brambory

Online kurzZelenina Zázvor

Online kurzZelenina Rajčata

Online kurzZelenina Lilky

Online kurzZelenina Chilli

Online kurzZelenina Jedlé květy

Online kurzZelenina Divoká zelenina

Online kurzZelenina 5 Klíčů rovnováhy

Online kurzZelenina 1. Klíč - Kontrolujeme své chutě

Online kurzZelenina 2. Klíč - Víme jak se zahřát a ochladit

Online kurzZelenina 3. Klíč - Umíme uvařit pro všechny

Online kurzZelenina 4. Klíč - Ovládáme své emoce

Online kurzZelenina 5. Klíč - Přispůsobíte jídlo své práci

Online kurzZelenina Výběr zeleniny

Online kurzZelenina Způsob pěstování

Online kurzZelenina Země původu

Online kurzZelenina Sezóna

Online kurzZelenina Velikost

Online kurzZelenina Uskladnění zeleniny
2. Lekce: Mytí a čištění zeleniny
V kuchyni začneme od základu a to je mytí a čištění zeleniny. Naučila jsem se pár triků, jak zeleninu dobře a rychle umýt. Je to základ, kde poznáte dobrého kuchaře - jídlo je bez housenek a písku.

Online kurzZelenina 6 pravidel mytí a čištění

Online kurzZeleninaPomůcky pro mytí

Online kurzZelenina Ukázka mytí zeleniny

Online kurzZeleninaMytí natí zeleniny

Online kurzZeleninaMytí pórku

Online kurzZeleninaMytí růžičkové zeleniny

Online kurzZeleninaMytí listové zeleniny

Online kurzZeleninaMytí tvrdé zeleniny

Online kurzZelenina Okrajování kořenové zeleniny

Online kurzZelenina Loupání cibule
3. Lekce: Prkénko, nůž a krájení
Aby Vás vaření bavilo, je důležité mít dobré vybavení a propilovanou techniku krájení. Potom budete krájet svižně, a až uvidíte výsledek, budete z toho mít radost. To se pak vaří skoro samo!

Online kurzZelenina Prkénko

Online kurzZeleninaVýběr prkénka

Online kurzZeleninaÚdržba prkénka

Online kurzZeleninaVýběr a údržba nože

Online kurzZeleninaZákladní technika krájení
4. Lekce: Techniky krájení zeleniny
Začíná pestré vaření, pokud se naučíte tyto jednoduché techniky, zažijete v kuchyni zábavu. Různé styly krájení pak můžete libovolně střídat a doporučujeme čas od času si tuto lekci zopakovat a zapojit styl, na který jste třeba zapomněli.

Online kurzZeleninaTechnika krájení na kolečka a špalíky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na půlkolečka

Online kurzZeleninaTechnika krájení na čtvrtky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na oválky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na půloválky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na tyčky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na sirky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na široké sirky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na kostičky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na kostky

Online kurzZeleninaTechnika krájení cibule na kostky

Online kurzZeleninaTechnika krájení růžiček

Online kurzZeleninaTechnika sekání

Online kurzZeleninaNekrájení

Online kurzZeleninaTrhání

Online kurzZeleninaDekorativní technika: Kytičky

Online kurzZeleninaTechnika krájení: Ořezání tužky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na hobliny

Online kurzZeleninaTechnika krájení na nepravidelné tvary

Online kurzZeleninaTechnika krájení na trojúhelníkové tvary

Online kurzZeleninaTechnika krájení na trojúhelníčky

Online kurzZeleninaTechnika krájení na plátky

Online kurzZeleninaTechnika krájení vykrajování

Online kurzZeleninaTechnika krájení na pruhy

Online kurzZeleninaTechnika krájení na měsičky
5. Lekce: Techniky přípravy zeleniny
A jsme ve finále. Tuto lekci si budete pouštět asi stále dokola a zkoušet a hledat možná i několik let. Obsahuje všechny základní i některé pokročilé techniky připravy zeleniny, které nejčastěji používáme v běžném rodinném vaření. Tak hurá do toho a skvělé jídlo je hotovo!

Online kurzZelenina Proč připravujeme zeleninu

Online kurzZelenina Pečená dýně

Online kurzZelenina Techniky přípravy zeleniny

Online kurzZelenina Svíčková omáčka

Online kurzZeleninaTechnika kvašení (teorie)

Online kurzZelenina Kvašení v nálevu

Online kurzZelenina Kvašení ve vlastní šťávě

Online kurzZeleninaTechnika lisování (teorie)

Online kurzZelenina Lisovaný salát se solí

Online kurzZelenina Lisovaný salát s pickles

Online kurzZeleninaTechnika napařování (teorie)

Online kurzZelenina Napařený pórek

Online kurzZelenina Syrová zelenina

Online kurzZeleninaTechnika blanšírování (teorie)

Online kurzZelenina Blanšírovaný salát

Online kurzZeleninaTechnika masírování (teorie)

Online kurzZelenina Masírovaný salát z kadeřávku

Online kurzZeleninaTechnika marinování (teorie)

Online kurzZeleninaMarinování - Okurkový salát s ředkvičkou

Online kurzZeleninaTechnika soté (teorie)

Online kurzZelenina Vodní soté

Online kurzZelenina Soté na oleji

Online kurzZeleninaTechnika restování (teorie)

Online kurzZelenina Pražení

Online kurzZelenina Pražená miso polévka

Online kurzZelenina Tempura

Online kurzZelenina Tempura z celeru

Online kurzZeleninaTechnika pražení (teorie)

Online kurzZelenina Klasické nishime

Online kurzZelenina Nishime z daikonu
0.jpg)
Online kurzZeleninaTechnika kinpira (teorie)

Online kurzZeleninaKimpira na vodě

Online kurzZelenina Salát z červené řepy

Online kurzZeleninaTechnika pečení (teorie)

Online kurzZelenina Houbová omáčka

Online kurzZelenina Nishime omáčka

Online kurzZeleninaKinpira omáčka

Online kurzZelenina Zeleninový vývar

Online kurzZelenina Vývar z odkrojků
Tabulka energií zeleniny a technik přípravy
Nejlépe, pokud si ji barevně vytisknete a necháte
zalaminovat. Taková pomůcke se vždy
v kuchyni hodí!
