Dbáme na takový způsob přípravy zeleniny, abychom zachovali její léčivé a blahodárné účinky na naše zdraví.
1. Lekce: Vítejte v kurzu Zelenina
Podíváme se na rozdíly mezi tím, jak se vybírá a připravuje zelenina pro ženy, muže a děti. Řeknu vám klíč k tomu, abyste se dokázali dobře zeleninou vyvážit, jiná zelenina a techniky je na léto a jinak se připravuje v zimě. Také jsou rozdíly v činnostech, jinou zeleninou preferují sportovci a jinou lidé, kteří pracují spíše duševně. O tom a mnohém dalším bude tato úvodní lekce.
Online kurzZelenina Začínáme se zeleninou
Online kurzZelenina Proč jíme zeleninu?
Online kurzZelenina Energie zeleniny
Online kurzZelenina Energie zeleniny obecně
Online kurzZelenina Umění vyvažování
Online kurzZelenina Vyvážený talíř
Online kurzZelenina Ostatní zelenina
Online kurzZelenina Červená řepa
Online kurzZelenina Dýně obecná
Online kurzZelenina Fenykl a hrášek
Online kurzZelenina Houby
Online kurzZelenina Špenát
Online kurzZelenina Okurky, cukety a fazolky
Online kurzZelenina Papriky
Online kurzZelenina Brambory
Online kurzZelenina Zázvor
Online kurzZelenina Rajčata
Online kurzZelenina Lilky
Online kurzZelenina Chilli
Online kurzZelenina Jedlé květy
Online kurzZelenina Divoká zelenina
Online kurzZelenina 5 Klíčů rovnováhy
Online kurzZelenina 1. Klíč - Kontrolujeme své chutě
Online kurzZelenina 2. Klíč - Víme jak se zahřát a ochladit
Online kurzZelenina 3. Klíč - Umíme uvařit pro všechny
Online kurzZelenina 4. Klíč - Ovládáme své emoce
Online kurzZelenina 5. Klíč - Přispůsobíte jídlo své práci
Online kurzZelenina Výběr zeleniny
Online kurzZelenina Způsob pěstování
Online kurzZelenina Země původu
Online kurzZelenina Sezóna
Online kurzZelenina Velikost
Online kurzZelenina Uskladnění zeleniny
2. Lekce: Mytí a čištění zeleniny
V kuchyni začneme od základu a to je mytí a čištění zeleniny. Naučila jsem se pár triků, jak zeleninu dobře a rychle umýt. Je to základ, kde poznáte dobrého kuchaře - jídlo je bez housenek a písku.
Online kurzZelenina 6 pravidel mytí a čištění
Online kurzZeleninaPomůcky pro mytí
Online kurzZelenina Ukázka mytí zeleniny
Online kurzZeleninaMytí natí zeleniny
Online kurzZeleninaMytí pórku
Online kurzZeleninaMytí růžičkové zeleniny
Online kurzZeleninaMytí listové zeleniny
Online kurzZeleninaMytí tvrdé zeleniny
Online kurzZelenina Okrajování kořenové zeleniny
Online kurzZelenina Loupání cibule
3. Lekce: Prkénko, nůž a krájení
Aby Vás vaření bavilo, je důležité mít dobré vybavení a propilovanou techniku krájení. Potom budete krájet svižně, a až uvidíte výsledek, budete z toho mít radost. To se pak vaří skoro samo!
Online kurzZelenina Prkénko
Online kurzZeleninaVýběr prkénka
Online kurzZeleninaÚdržba prkénka
Online kurzZeleninaVýběr a údržba nože
Online kurzZeleninaZákladní technika krájení
4. Lekce: Techniky krájení zeleniny
Začíná pestré vaření, pokud se naučíte tyto jednoduché techniky, zažijete v kuchyni zábavu. Různé styly krájení pak můžete libovolně střídat a doporučujeme čas od času si tuto lekci zopakovat a zapojit styl, na který jste třeba zapomněli.
Online kurzZeleninaTechnika krájení na kolečka a špalíky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na půlkolečka
Online kurzZeleninaTechnika krájení na čtvrtky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na oválky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na půloválky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na tyčky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na sirky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na široké sirky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na kostičky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na kostky
Online kurzZeleninaTechnika krájení cibule na kostky
Online kurzZeleninaTechnika krájení růžiček
Online kurzZeleninaTechnika sekání
Online kurzZeleninaNekrájení
Online kurzZeleninaTrhání
Online kurzZeleninaDekorativní technika: Kytičky
Online kurzZeleninaTechnika krájení: Ořezání tužky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na hobliny
Online kurzZeleninaTechnika krájení na nepravidelné tvary
Online kurzZeleninaTechnika krájení na trojúhelníkové tvary
Online kurzZeleninaTechnika krájení na trojúhelníčky
Online kurzZeleninaTechnika krájení na plátky
Online kurzZeleninaTechnika krájení vykrajování
Online kurzZeleninaTechnika krájení na pruhy
Online kurzZeleninaTechnika krájení na měsičky
5. Lekce: Techniky přípravy zeleniny
A jsme ve finále. Tuto lekci si budete pouštět asi stále dokola a zkoušet a hledat možná i několik let. Obsahuje všechny základní i některé pokročilé techniky připravy zeleniny, které nejčastěji používáme v běžném rodinném vaření. Tak hurá do toho a skvělé jídlo je hotovo!
Online kurzZelenina Proč připravujeme zeleninu
Online kurzZelenina Pečená dýně
Online kurzZelenina Techniky přípravy zeleniny
Online kurzZelenina Svíčková omáčka
Online kurzZeleninaTechnika kvašení (teorie)
Online kurzZelenina Kvašení v nálevu
Online kurzZelenina Kvašení ve vlastní šťávě
Online kurzZeleninaTechnika lisování (teorie)
Online kurzZelenina Lisovaný salát se solí
Online kurzZelenina Lisovaný salát s pickles
Online kurzZeleninaTechnika napařování (teorie)
Online kurzZelenina Napařený pórek
Online kurzZelenina Syrová zelenina
Online kurzZeleninaTechnika blanšírování (teorie)
Online kurzZelenina Blanšírovaný salát
Online kurzZeleninaTechnika masírování (teorie)
Online kurzZelenina Masírovaný salát z kadeřávku
Online kurzZeleninaTechnika marinování (teorie)
Online kurzZeleninaMarinování - Okurkový salát s ředkvičkou
Online kurzZeleninaTechnika soté (teorie)
Online kurzZelenina Vodní soté
Online kurzZelenina Soté na oleji
Online kurzZeleninaTechnika restování (teorie)
Online kurzZelenina Pražení
Online kurzZelenina Pražená miso polévka
Online kurzZelenina Tempura
Online kurzZelenina Tempura z celeru
Online kurzZeleninaTechnika pražení (teorie)
Online kurzZelenina Klasické nishime
Online kurzZelenina Nishime z daikonu
Online kurzZeleninaTechnika kinpira (teorie)
Online kurzZeleninaKimpira na vodě
Online kurzZelenina Salát z červené řepy
Online kurzZeleninaTechnika pečení (teorie)
Online kurzZelenina Houbová omáčka
Online kurzZelenina Nishime omáčka
Online kurzZeleninaKinpira omáčka
Online kurzZelenina Zeleninový vývar
Online kurzZelenina Vývar z odkrojků
Tabulka energií zeleniny a technik přípravy
Nejlépe, pokud si ji barevně vytisknete a necháte
zalaminovat. Taková pomůcke se vždy
v kuchyni hodí!