Hudba: Soubor písní a tanců Olšava, děkujeme.
Energie
Zde je dobré si všimnout, že pečené těsto koláčů není vůbec suché, ani křupavé. Je krásně vláčné i po upečení, protože ho zvláčňuje mandlová poleva, která je uvnitř. Proto je tento dezert spíše uvolňující, vhodný na slavnosti, kde se tancuje a zpívá.
Porce
Těsto: na 16 koláčků
Mandlová náplň: na 16 koláčků
Maková poleva: na 8 koláčků
Povidlová poleva: na 8 koláčků
Drobenka: na 16 koláčků
Ingredience – Těsto
Na 16 koláčků
- cca 3/4 šálku vyzrálého pšeničného kvásku
- 2,5 šálku pšeničné nebo špaldové mouky (celozrnná, chlebová anebo kombinace)
- ½ šálku sirupu
- 5 lžic oleje
- ½ šálku navločkovaných slunečnicových semínek
- špetka soli
Ingredience – Mandlová náplň
Na 16 koláčků
Mandlová náplň patří ne na koláče, ale dovnitř. Nahoru pak dáváme polevy, které následují – makovou anebo povidlovou. Tu si můžete vybrat podle toho, kterou máte rádi, anebo udělat obě dvě.
- ¾ šálku mletých jáhel (na vločkovači, příp. v mixéru, zkrátka do konzistence jahelné krupice)
- ½ šálku mletých blanšírovaných mandlí
- 3-4 lžíce sirupu
- cca ½ šálku nasekaných rozinek naložených pár hodin v mirinu
- (trocha mandlové smetany na zjemnění – nemusí nutně být)
Ingredience – Maková poleva
Na 8 koláčků
- ¾ šálku máku
- ¼ šálku sušených švestek
- cca 3 lžíce rýžového nebo pšeničného sirupu, anebo dle chuti
- špetka soli
Ingredience – Povidlová poleva
Na 8 koláčků
- 1 šálek sušených švestek
- voda dle potřeby
- špetka soli
- cca 2 lžíce sirupu, nebo dle chuti
Ingredience – Drobenka
Na 16 koláčků
- 3 lžíce kukuřičné mouky
- 3 lžíce špaldové nebo pšeničné mouky
- 1-2 lžíce sirupu
- 2 lžíce oleje
Postup
- Nejprve smícháme všechny ingredience na těsto, aby vzniklo pěkné, nelepivé, vláčné těsto. Uložíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout na teplém místě 5-8 hodin anebo ho necháme při běžné pokojové teplotě, což bude v létě trvat cca 5-8 hodin a na podzim klidně i 10-12. Pokud jsme smíchali ingredience na těsto a něco nám do výroby koláčů vlezlo, že ho nemůžeme hned zpracovat, uložíme jej do lednice, kde vydrží až 2 dny. Pozor! Těsto zase tak moc nevykyne na pohled, protože je velmi těžké, je v něm olej, sirup, semínka. Důležité je, že nakyne potom v troubě, a jak!
- Mezitím máme spoustu času si připravit náplň i polevy a drobenku. Je třeba se rozhodnout, jestli chcete dělat půl koláčů povidlových a půl makových anebo všechny jen povidlové či jen makové. Ingredience u polev uvádím na polovinu dávky těsta, zkrátka aby to tedy vyšlo půl na půl. Pokud budete dělat jen jeden druh, množství surovin na polevu zdvojnásobte.
Mandlová náplň
- Jáhlovou krupici dáme vařit do dvojnásobku vody spolu s mletými mandlemi a špetkou soli.
- Vaříme cca 15-20 minut, do krémova.
- Nakonec vmícháme sirup a rozinky v mirinu a dáme stranou.
Maková poleva
- Mák propláchneme na sítu pod tekoucí vodou a na rozehřáté pánvi jemně opražíme, až je suchý a vydává krásnou vůni.
- Dáme si vařit nakrájené švestky se špetkou soli a trochou vody.
- Opražený mák nameleme na mlýnku na mák.
- Švestky pomačkáme šťouchadlem a přidáme k nim namletý mák.
- Vaříme na malém plameni cca 15 minut.
- Dosladíme sirupem dle chuti a odstavíme.
Povidlová poleva
- Švestky dáme vařit se špetkou soli a vodou, aby je pokrývala.
- Vaříme do měkka, zhruba 20 minut.
- Nakonec rozšťoucháme šťouchadlem na brambory a případně trochu dosladíme rýžovým sirupem.
Drobenka
- Všechny ingredience na drobenku společně smícháme.
- Uleželé těsto si na pomoučeném vále rozválíme na čtverec. Z něj nakrájíme malé čtverečky – 4 na 4, takže celkem 16.
- Každý čtvereček ještě dále trochu rozválíme zvlášť, naplníme jahelnou náplní, zabalíme a dáme na olejem vymazaný plech hladkou stranou nahoru.
- Nakonec uděláme na koláčích důlek pomocí dřevěného tlouku a naplníme je polevou z máku či povidel.
- Koláče dáme do nepředehřáté trouby, zapneme ji na 165 stupňů. Jakmile dosáhneme teploty 165 stupňů, necháme je péci 10 minut, poté vyndáme, posypeme drobenkou a dáme zpět na dalších 10-15 minut.
- Jakmile koláče vytáhneme z trouby, mašlovačkou potřeme okraje olejem s vodou.
- Necháme alespoň trošku vychladnout a podáváme.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host