5. Lekce: Bleskové a krátkodobé kvašeníLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

online kurz
Kvašená zelenina

Ume ocet speciál
Tento produkt je chuťově i kvalitativně odlišný od běžného ume octu. Má plnější chuť a není tak štiplavý. Dodává ho firma Sunfood: http://e-sunfood.cz/umeocet-special-300-ml.

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
13 Komentáře | Přidej vlastní
  • Marcela Fiedorová

    dobrý den, jakou sůl prosím používáte?
    Děkuji, Marcela

  • Honza Kysela

    Dobrý den, vše je řečeno v 2. LEKCI kapitola sůl a slané přísady:
    https://www.kyselove.cz/zakladni-skola-vareni/kvasena-zelenina/jak-kvasit-uspesne?kapitola=Sulaslaneprisady

  • Tomas Telensky

    Dobry den, mam problem udrzet redkvicky pod hladinou, pouzil jsem system ktery navrhujete, dal jsem tam stamprli, ale redkvicky vyplavavaji bokem, viz prilozeny obrazek... mate na to nejaky tip? Je to klasicka sklenice s hrdlem standardniho prumeru...

    Přílohy :
  • Honza Kysela

    Dobrý den, pokud kvasíte bleskově a zeleninu sníte během 2 dnů, tak není třeba mít hladinu nad zeleninou. Takto je to v pořádku.

    Pokud byste chtěl kvasit dlouhodobě, tak by bylo vhodnější doplnit sklenici ještě zeleninou. Snažíme se, aby ve sklenici bylo jen malé množství vzduchu, tak nám v ní zelenina vydrží i dlouhé měsíce, či roky. Takže doplnit zeleninu tak, aby po vložení závaží (štamprle) dosahovala k hrdlu, asi 1cm pod víčko. Štamprli vložit obráceně, dnem vzhůru, aby do ní nenatekl nálev, který by se mohl zkazit.

  • Tomas Telensky

    Da se jako starter pouzit miso?

  • Honza Kysela

    Miso je vhodné nejprve rozmíchat s malým množstvím vody do konzistence jogurtu a vytvořit miso omáčku. Poté s ní můžete zalít zeleninu a promíchat. Do miso omáčky je možné přidat i další ochucovadla jako:
    - nastrouhaný česnek,
    - hořčice,
    - oříškové máslo,
    - ocet,
    - citron,
    - křen,
    - olej,
    - chilli, ...

    Výborná omáčka je např.:
    - shiro miso (bílé miso) + hořčice + tahini + voda,
    - rýžové (ječné) miso + nastrouhaný česnek + tahini + voda.

  • Ivana Schmejkalová

    Dobrý den,
    poradíte, prosím, kde koupit lis na zeleninu, o kterém hovoříte? Děkuji.

  • Honza Kysela

    Dobrý den, hledejte "keramický minikvašák s kolíčkem". Jeden odkaz je např. zde:
    http://nase-zahradka.cz/minikvasak-stredni

    Případně můžete zakoupit i plastový "Salad press", jako prodávají zde:
    https://e-sunfood.cz/salad-press-nadoba-na-pickles

  • Helena Gajdošová

    dobrý den, když chci na ředkvičky použít umeocet, kolik ho potřebuju?

  • Honza Kysela

    Dobrý den, pokud se jedná o krátkodobé kvašení, tak stačí do misky s jemně nakrájenými ředkvičkami dát lžičku ume octu. Pokud máte radši silnější chutě, tak můžete i přidat.

Nahraj více
Nahoru