Rychlá večeře anebo oběd s sebou. Ideální, když se vám nechce nic moc vymýšlet ani vařit, neboť je opravdu horko a chcete si jen tak něco vzít a jít na koupačku.
SUROVINY
Pomazánka: 2 šálky uvařené cizrny, 2 střední mrkve, 1 lžíce ořechového másla (anebo nadrcená semínka - cca 2 lžíce), mořská sůl dle chuti, citronová šťáva, nať koriandru nebo bazalky, případně mleté koriandrové semínko a sušená bazalka.
Chléb: kváskový chléb s mořskou solí upečený bez kůrky (anebo kůrka odkrojená)
Posypka: pažitka či cibulka
Doplněk: libovolná kvašená zelenina
RECEPT
Pomazánka
- Mrkev povaříme ve vodě spolu se solí a kořením do měkka, pokud budeme používat nadrcená semínka, povařte je také spolu s mrkví.
- Pokud používáme ořechové máslo, přidáme ho po dovaření.
- Přidáme cizrnu, promícháme a přepasírujeme či rozmixujeme.
- Nakonec dochutíme citronovou šťávou a případně natí koriandru.
Video v kurzuLuštěniny Cizrnová pomazánka s mrkví Video v kurzuLuštěniny Cizrna
Chléb
Chléb nakrájíme a podáváme.
Posypka
Pažitku či cibulku nasekáme na jemno a sypeme na chléb s pomazánkou.
Doplněk
Takovýto chléb s pomazánkou je skvělé doplnit o kvašenou zeleninu. Je to nejen chutné, ale i výživné a kvašená zelenina podporuje trávení.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Tato pomazánka z cizrny a semínek je zdravější, lehčí a možná i chutnější varianta na klasický hummus, kde se nepřidává zelenina. Luštěniny v kombinaci s větším množstvím tuku jsou špatně stravitelné a zatěžují žaludek, slinivku a slezinu. Právě proto ji odlehčíme přidanou mrkví, která nám dodá lehce stravitelnou vlákninu. Pokud budete pomazánku pasírovat zbavíte se také slupek z cizrny, které zůstanou v pasírovači - bude chutnější, protože slupky nejsou chuťově výrazné a také bude jemnější a lehčí na strávení.
ÚPRAVY A VARIACE
Pomazánka
Do pomazánky můžeme také vmíchat na jemno nasekanou čerstvou červenou papriku a/nebo řapíkatý celer. Jsou to výborná koření.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host