Desítkami dětí osvědčený recept na jidáše. Vývoj tohoto receptu trval spoustu let a na konec jsem zůstala u nejjednodušší varianty.
SUROVINY
1 šálek = 200 ml
Na cca 20 větších jidášů:
- 1 šálek vyzrálého pšeničného nebo špaldového kvásku
- 5 šálků mouky - používám směs celozrnné a bílé pšeničné (nebo špaldové) jemně mleté
- 1 šálek namletých slunečnicových semínek (např. na ručním vločkovači)
- 1 šálek rýžového anebo pšeničného BIO sirupu (pšeničný ne-bio sirup není moc dobrý)
- 1/2 šálku slunečnicového dezodorizovaného oleje BIO
- cca 1/4-1/2 šálku teplé vody
- čerstvá BIO citronová kůra
- troška pravé vaniky (z lusku anebo černý prášek)
- 2 špetky soli
RECEPT
- Do kvásku zamícháme sůl, vanilku, kůru.
- Smícháme v odměrce olej, sirup a teplou vodu - uděláme metličkou emulzi a vlijeme ji do kvásku a promícháme.
- Zbylou mouku postupně prosíváme přes síto do mísy s kváskem.
- Přidáme mleté slunečnice a důkladně vše promícháme.
- Pokud je to nutné, ještě dohustíme trochou mouky.
- Připravíme si plechy: vyložíme je pečicím papírem anebo naolejujeme zase dezodorizovaným olejem.
- Tvoříme jidáše: z těsta vytvarujeme nudličky, které všemožně kroutíme - viz foto. Nejpozději v této části přizvěte děti.
- Na plechu je skládáme tak, aby měly jidáše místo na kynutí. Nakynou dost! (Dávala jsem na jeden plech cca 10.)
- Když máme plechy zaplněné, přesuneme je někam do tepla - buď malinko nahřejeme troubu anebo je dáme ke kamnům, k topení... (či, pokud je příznivé počasí - na slunko přikryté utěrkou).
- Jidáše kynou cca 2 hodiny.
- Pečeme je potom cca 40 minut nejprve 20 minut na 165 a poté 20 minut na 150 - a pokud pečeme oba plechy naráz, pak musíme pravidelně měnit jejich pozice - horní/dolní.
- Každých cca 10 minut jidáše vyndáme a potíráme je směsí oleje (opět toho samého, dezodorizovaného) a vody (cca půl na půl olej voda).
- Když jsou jidáše hotové, potřeme je naposledy. Tentokrát ne olejem s vodou, ale pro změnu sirupem s jen trošičkou vody a můžeme je na chvilku vrátit do chladnoucí trouby, kterou pootevřeme.
- Podáváme vystydnuté např. k dobrému čaji. My měli čaj ze sušených lístků višní, ten je lahodný!
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host