Jidáše - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Jidáše

Jidáše
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Desítkami dětí osvědčený recept na jidáše. Vývoj tohoto receptu trval spoustu let a na konec jsem zůstala u nejjednodušší varianty.

Hrachový lusk

SUROVINY

1 šálek = 200 ml

Na cca 20 větších jidášů:

  • 1 šálek vyzrálého pšeničného nebo špaldového kvásku
  • 5 šálků mouky - používám směs celozrnné a bílé pšeničné (nebo špaldové) jemně mleté
  • 1 šálek namletých slunečnicových semínek (např. na ručním vločkovači)
  • 1 šálek rýžového anebo pšeničného BIO sirupu (pšeničný ne-bio sirup není moc dobrý)
  • 1/2 šálku slunečnicového dezodorizovaného oleje BIO
  • cca 1/4-1/2 šálku teplé vody
  • čerstvá BIO citronová kůra
  • troška pravé vaniky (z lusku anebo černý prášek)
  • 2 špetky soli
Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

  1. Do kvásku zamícháme sůl, vanilku, kůru.
  2. Smícháme v odměrce olej, sirup a teplou vodu - uděláme metličkou emulzi a vlijeme ji do kvásku a promícháme.
  3. Zbylou mouku postupně prosíváme přes síto do mísy s kváskem.
  4. Přidáme mleté slunečnice a důkladně vše promícháme.
  5. Pokud je to nutné, ještě dohustíme trochou mouky.
  6. Připravíme si plechy: vyložíme je pečicím papírem anebo naolejujeme zase dezodorizovaným olejem.
  7. Tvoříme jidáše: z těsta vytvarujeme nudličky, které všemožně kroutíme - viz foto. Nejpozději v této části přizvěte děti.
  8. Na plechu je skládáme tak, aby měly jidáše místo na kynutí. Nakynou dost! (Dávala jsem na jeden plech cca 10.)
  9. Když máme plechy zaplněné, přesuneme je někam do tepla - buď malinko nahřejeme troubu anebo je dáme ke kamnům, k topení... (či, pokud je příznivé počasí - na slunko přikryté utěrkou).
  10. Jidáše kynou cca 2 hodiny.
  11. Pečeme je potom cca 40 minut nejprve 20 minut na 165 a poté 20 minut na 150 - a pokud pečeme oba plechy naráz, pak musíme pravidelně měnit jejich pozice - horní/dolní.
  12. Každých cca 10 minut jidáše vyndáme a potíráme je směsí oleje (opět toho samého, dezodorizovaného) a vody (cca půl na půl olej voda).
  13. Když jsou jidáše hotové, potřeme je naposledy. Tentokrát ne olejem s vodou, ale pro změnu sirupem s jen trošičkou vody a můžeme je na chvilku vrátit do chladnoucí trouby, kterou pootevřeme.
  14. Podáváme vystydnuté např. k dobrému čaji. My měli čaj ze sušených lístků višní, ten je lahodný!

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
4 Komentáře | Přidej vlastní
  • Návštěvník - Andrea Turchichová

    Také perníčky jsou u nás tradicí a nově také Jídáše
    Děkujeme dále sdílíme a těšíme se na další tvoření
    Andrea, Leuška, Věruška a Anička

    Přílohy :
  • Návštěvník - Andrea Turchichová

    Milá Kačenko a Honzo,
    děkujeme za sdílení Vašich receptů.
    Výsledkem je již tradiční (druhým rokem) velikonoční beránek viz foto

  • Sabina Škodová

    Paráda :)

    Přílohy :
  • Sabina Škodová

    A jedna bez efektů a rozmazání...

    Přílohy :
Nahoru