Talíř dostala Lada od své prababičky ze Salaše no a v něm se do široka rozlévá slaďoučká hrachovka.
SUROVINY
1 šálek hrachu, voda dle potřeby, mořská sůl, yzop, umeocet, zimní hlávkové zelí (na jaře a v létě jarní), 1 petržel.
RECEPT
Tento recept na hrachovku je velmi jednoduchý, obsahuje minimum ingrediencí a přitom dá vzniknout velmi lahodné, krémové polévce.
- Hrách uvaříme do krémova s yzopem.
- Vedle dáme vařit trochu vody, do ní přidáme zelí na nudličky a petržel na kostky či na sirčičky nebo jiné tvary a sůl (zhruba polovinu množství než chceme na celou polévku).
- Po cca 5 minutách přidáme uvařený hrách a společně vaříme ještě dalších 5 minut.
- Nakonec dochutíme umeoctem (nejlépe umeocet speciál), promícháme, už nevaříme.
Video v kurzuLuštěniny Vařená v běžném hrnci Video v kurzuLuštěniny Luštěninová omáčka nebo polévka? Video v kurzuLuštěniny Hrách
ÚPRAVY A VARIACE
Dochucení
Místo umeocta můžeme použít nálev z kvašené zeleniny nebo přidat třeba trochu kysaného zelí nebo jiné kvašené zeleniny.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host