Bílé fazole máme rádi celá rodina už dlouho, ale v této omáčce... to jsme se do nich úplně zbláznili! :)
SUROVINY
Vyzkoušejte tuto lahodnou a hlavně skvěle jednoduchou omáčku. Máme ji rádi, protože je rychle hotová (čas varu fazolí nepočítáme) a také neobsahuje žádné rostlinné náhražky smetany, ale ani tofu, tempeh aj. pochutiny, a přesto je VYNIKAJÍCÍ!
- 2 šálky velkých bílých fazolí (máslové fazole), předem namočíme
- kousek řasy kombu
- 3 větší cibule
- 2-3 lžíce sezamového či jiného oleje
- 4-6 stroužků česneku (dle velikosti)
- 1 BIO citron
- sůl dle chuti (já jsem použila asi 2 moka lžičky)
- sušený rozmarýn (lze vynechat nebo vyměnit za jinou vám milou bylinku)
RECEPT
- Fazole vaříme v nové vodě s řasou kombu do měkka. My vaříme v normálním hrnci asi 3-4 hodiny, ale lze použít i tlakový hrnec. Nakonec dovaříme fazole s trochou soli. Fazole odstavíme z plamene a necháme je odpočinout, než si nachystáme zbytek omáčky. Vodu z vaření určitě nesléváme, bude jí třeba do omáčky.
- Cibuli nasekáme na drobno, česnek také a společně je orestujeme na oleji se solí do měkka.
- Mezitím nastrouháme kůru z citronu (jen tu žlutou vrstvu) do mističky a pak, když už je citrón celý bílý, vezmeme nožík a zbylou kůru oloupeme. Zkrátka citrón zbavíme slupky jako třeba pomeranč či mandarinku než je jdeme jíst. Zbyde nám šišatá žlutá mandarinka :) Tu nakrájíme na menší kousky a hodíme do hrnce k teď již změklé cibuli a přihodíme také citronovou kůru.
- Přidáme fazole i s vodou, ve které se vařily a promícháme.
- Část fazolí s vodou teď z omáčky odebereme a přepasírujeme v pasírovači, případně nic neodebíráme a jen do hrnce párkrát mixneme tyčovým mixérem, aby se část fazolí rozmixovala a vznikla tak krémová omáčka, ve které ale plave i dost celých fazolí.
- Omáčku máme ideálně osolenou již tak, jak je třeba, ale pokud ne, můžeme ještě dochutit a pak již podáváme.
My jsme k omáčce uvařili rýžové těstoviny LUCKA, ale můžete použít i jinou přílohu.
A jelikož je okurková sezóna, nesmí chybět okurek čerstvý i kvašený :) Čerstvě vykvašené kvašáčky jsou totiž nejlepší...
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host