Zážitek od začátku až do konce!
Lada se inspirovala kuličkami od Lenky Hlaváčové, která je u nás kdysi připravovala. Je to její nejoblíbenější video. Jednou ráno mě řekla "Tatíí já chci natočit ty kuličky" a výsledek vidíte sami.
Tyto kuličky se řadí mezi ty hodné a jemné dezerty a mají mnoho předností:
- Neobsahují mouku.
- V případě, že použijete rýžový nebo kukuřičný slad, tak nenajdete ani lepek .
- Jsou nepečené.
- Lze je připravit pouze ze dvou surovin, které lze vypěstovat v České republice.
- Můžeme z nich tvarovat nejen kuličky, ale také korpusy na dorty, válečky, tyčinky nebo rohlíčky.
- Můžete si je vzít do práce, na tůru, nebo je servírovat ke štědrovečerní večeři.
SUROVINY
Lze použít prakticky jakékoliv ořechy nebo semínka, jakýkoliv obilný tekutý slad, případně sirup a s kořením dle libosti. Můžete povolit uzdu fantazii a tvořit kuličky dle libosti!
- 400 g mandlí (případně vlašské ořechy, slunečnicová nebo dýňová semínka, lískové oříšky...)
- 260 g sladu (druh dle libosti: ječmenný, kukuřičný, rýžový, špaldový, případně lze použít sirup, ale slad je zdravější a pro mnohé i chutnější - má plnější chuť, není jen prvoplánově sladký...)
- skořice dle chuti nebo jiné koření: hodí se vanilka, pomerančová kůra, zázvorový prášek nebo třeba chilli s kakaem či instatní obilná káva a co teprve kuličky perníkové nebo obarvené práškem z červené řepy! Barvit můžete i šafránem či kurkumou na žluto nebo matcha čajem či zeleným ječmenem na zeleno.
RECEPT
- Mandle oblanšírujeme a oloupeme.
- Nameleme je na mlýnku na ořechy, případně jako my ve videu v mlýnku na strouhanku. Kdo nemá, může je i rozmixovat, nebo utlouct v tlouku.
- Slad vložíme do hrnce a jemně zpěníme. Nesmí se však vůbec připálit, ale pouze lehce zbělat.
- Do hrnce ke sladu vsypeme namleté ořechy a promícháme. Rozdělíme na několik dílů a smícháme s vybranými druhy koření, abyste měli kuliček více druhů.
- Vytvoříme kuličky, případně jiné tvary, a podáváme. Pokud by se vám těsto lepilo na ruce, můžete si je lehce navlhčit vodou.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host