Pořádná snídaně pro dřevorubce.
SUROVINY
Lívance
- kvásek pšeničný nebo žitný
- celozrnná mouka pšeničná nebo špaldová
- hladká kukuřičná mouka
- špetka soli
- olej na pečení a smažení (BIO, lisovaný za studena, dezodorizovaný slunečnicový anebo rýžový či kukuřičný)
Miso omáčka
- 3 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 lžičky shiro misa (bílé miso)
- voda dle potřeby
- 1/4 lžičky rýžového misa
Salát
Rukola, nejlépe ze zahrádky. Případně jiný zelený salát dle chuti - polníček, křez, řeřicha, hořčičné listy a tak dále.
RECEPT
Lívance
- Večer, když jdeme spát, smícháme kvásek s pšeničnou či špaldovou a kukuřičnou moukou (kukuřičné dáme zhruba jednu čtvrtinu). Přidáme vodu, aby vzniklo kašovité těsto, zkrátka jako na lívance, a přikryjeme utěrkou.
- Ráno už je těsto vykvašené. Přidáme špetku soli, promícháme a můžeme smažit lívance.
- Na oleji smažíme lívance z každé strany do zlatova smíše na mírnějším plameni, aby se nám nepřepaloval olej. Mezi jednotlivými lívanci děláme ve smažení vždy malou pauzu, aby pánev malinko vychladla a nový olej, který na ni vlijeme pro další lívanec, nezačal kouřit, ale jen se zahřál a rozlil po pánvi.
Miso omáčka
V mističce nebo hrníčku smícháme obě misa s tahini a postupně přidáváme vodu, až dosáhneme krémové konzistence. Omáčka by neměla být příliš tekutá, aby z lívanců nestékala.
Salát
Rukolu, nebo jiný vybraný zelený list omyjeme a podáváme k lívancům.
Podávání
Lívance potřeme omáčkou, posypeme rukolou, přehneme nebo zatočíme a podáváme.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host