Autor: Lenka Hlaváčová
Vyrobili: Kyselové a přátelé
SUROVINY
260g mandlí (blanšírovaných, zbavených slupky a namletých na jemno, z toho asi 30g si necháme stranou celých),
200g obilného sirupu (zpěněný rýžový sirup udělá nejlépe marcipánovou chuť a kuličky zůstanou bílé),
300g strouhaného kokosu (100g do kuliček a 200g na obalení),
50g instantní obilné kávy, ve které obalíme polovinu kuliček,
špetka šafránu rozpuštěná ve lžíci teplé vody,
pár zrnek mořské soli.
RECEPT
- Mandle se slupkou spaříme v horké vodě a oloupeme. Necháme je pár hodin prosušit.
- Pokud máme mandle už oloupané, rovnou je nameleme. Nejlépe na mlýnku na strouhanku či ořechy, ale postačí i mixér.
- Do mletých mandlí přidáme špetku mořské soli a šafrán, který jsme si předem namočili v malinkém množství teplé vody.
- V menším hrnci s tlustým dnem si zpěníme obilný sirup na mírném plameni. Když se tvoří jemné bublinky, hořák vypneme, zamícháme do sirupu mandle a podle potřeby zahustíme kokosem.
- Tvoříme drobné kuličky s celou mandlí uprostřed. Polovinu jich obalíme v kokosu a polovinu v obilné kávě.
Kuličky vydrží v lednici i 14 dní, hodí se na Vánoce, svátky, jako ozdoba nebo i korpus na dorty či koláče, ale i na cesty jako svačinka plná energie.
ÚPRAVY A VARIACE
- K mandlím můžeme přidat sladká jádra meruňek, nebo i pár jadérek hořkých.
- Místo šafránu ochutíme mandle špetkou vanilky.
- Přidáme ke směsi 2 lžíce rýžového vína mirin.
- Nahradíme mandle jinými ořechy, semínky či lehce opraženými a rozemletými vločkami.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host