Tohle já někdy zkrátka "musím": lívance s marmeládou! Je v tom vzpomínka na dětství, ale také na to, jak jsme tu konkrétní marmeládu vyráběli - anebo zrovna tady na fotce, vždyť to jsou povidla od babky ze Salaše, udělala je kvůli nám bez cukru!
SUROVINY
Lívance:
- kvásek pšeničný nebo žitný
- celozrnná mouka pšeničná nebo špaldová
- hladká kukuřičná mouka
- špetka soli
- olej na pečení a smažení (BIO, lisovaný za studena, dezodorizovaný slunečnicový anebo rýžový či kukuřičný)
"Šlehačka":
- 3 lžíce tahini - sezamového másla anebo ořechového másla - to je ještě chutnější (mandlové či arašídové) či kombinace tahini a ořechového másla
- voda dle potřeby
Marmeláda/džem/povidla:
- jakákoli marmeláda, džem či povidla bez cukru, které doma zrovna máte
RECEPT
Lívance
- Večer, když jdeme spát, smícháme kvásek s pšeničnou či špaldovou a kukuřičnou moukou (kukuřičné dáme zhruba jednu čtvrtinu). Přidáme vodu, aby vzniklo kašovité těsto, zkrátka jako na lívance, a přikryjeme utěrkou.
- Ráno už je těsto vykvašené. Přidáme špetku soli, promícháme a můžeme smažit lívance.
- Na oleji smažíme lívance z každé strany do zlatova smíše na mírnějším plameni, aby se nám nepřepaloval olej. Mezi jednotlivými lívanci děláme ve smažení vždy malou pauzu, aby pánev malinko vychladla a nový olej, který na ni vlijeme pro další lívanec, nezačal kouřit, ale jen se zahřál a rozlil po pánvi.
"Šlehačka"
Tahini či ořechové máslo nebo jejich kombinaci ušleháme lžičkou společně s vodou do požadované konzistence. Výsledkem je jemná a nadýchaná pomazánka - "šlehačka", která nelepí jako samotné tahini nebo jiná ořechová a semínková másla, voda je zjemní a učiní příjemnější na konzumaci.
Podávání
Lívance potřeme marmeládou, džemem či povidly a poté "poťupeme" našlehaným ořechovým máslem či tahini. Přehneme nebo zarolujeme a... zakousneme se! Chutná?
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host