Takový "normální" oběd. Na první pohled se snad ani nepozná, že je zdravý :)
SUROVINY
Jáhlovo - květáková kaše: 1,5 šálku jáhel, 2 šálky květákových růžiček, sůl dle potřeby, kmín (případně můžeme ještě nakonec vmíchat na oleji osmahnutou cibulku), zelená posypka dle výběru - petrželka, pažitka či cibulka
Seitanový řízek: 1 hlava seitanu natural, cca 1/2 šálku pšeničné mouky (nemusí být celozrnná, ale spíše chlebová či bílá), cca 1/2 šálku rýžové strouhanky (nebo kukuřičné, ale pouze pokud jsme si jistí, že není GMO), würzl nebo jiná oblíbená směs koření, sůl dle potřeby, olej vhodný na fritování - BIO, lisovaný za studena - např. slunečnicový vhodný na pečení a smažení anebo dezodorizovaný či rýžový olej
Kvašená okurka: okurky, slaný nálev, mrkev, cibule, bobkový list, křen, kopr, nové koření
RECEPT
Jáhlovo - květáková kaše
Jáhly s květákem uvaříme technikou vrstvení v hrnci - tedy nejprve dáme do hrnce květákové růžičky, potom teprve propláchnuté jáhly a vaříme společně. Na začátku varu jemně ochutíme solí a přidáme mletý kmín.
Do hotových jáhel s květákem můžeme přidat na oleji osmahnutou cibulku, pokud chceme.
Na talíři posypeme petrželkou, pažitkou či cibulkou.
Seitanový řízek
- Seitan nakrájíme na plátky.
- Posypeme směsí koření a můžeme přidat trochu více soli, pokud je třeba. Seitan necháme takto marinovat několik minut.
- V menším hrnci si rozehřejeme vrstvu oleje na fritování, asi 3-5 cm.
- Mouku smícháme s vodou zhruba v poměru 1:1 a seitan namočíme ve vzniklém těstíčku.
- Do suché misky nasypeme rýžovou strouhanku a seitan v ní obalíme těsně před tím, než ho budeme vkládat do oleje.
- Seitan necháme v oleji ofritovat několik minut, až je strouhanka jemně zlatá a průběžně několikrát řízek obrátíme, aby se těstíčko propeklo. Seitan není syrový, takže fritování nemusí trvat moc dlouho.
- Hotový řízek necháme okapat na ubrousku nebo mřížce a podáváme k jáhelno-květákové kaši.
Kvašená okurka
Kvašené okurky podáváme k jídlu pro snadnější trávení i jako chuťové zpestření. Můžeme případně použít i jinou kvašenou zeleninu, kterou máme zrovna po ruce.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host