Pro všechny, kteří mají rádi sami sebe, protože švestkový krém je z řady skutečně zdravých dezertů.

SUROVINY
Suroviny pro 4 - 5 porcí (ale dokáže to sníst i jeden)
- šálek a půl sušených švestek (případně povidla, nebo jiné sušené ovoce)
- kousek oloupaného a nastrouhaného zázvoru (případně můžeme zázvor nasekat na drobno anebo použít jen vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru)
- 1 a půl lžíce kuzu (nebo škrobu arrowroot)
- lžíce tahini (pokud použijeme tahini se solí, sůl již nepřidáváme)
- pár zrnek soli
Bob v receptu použil kupované sušené švestky, které jsou velmi šťavnaté. Máme ale vyzkoušeno, že dezert je výtečný i s použitím domácích tvrdších sušených švestek a můžete přidat na zjemnění trochu (domácích) povidel bez cukru.

RECEPT
- Švestky dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené.
- Přidáme zázvor, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 5-10 minut.
- V polovině varu přidáme tahini a případně pár zrnek soli.
- Kuzu rozmícháme ve studené vodě a přidáme do hrnce.
- Vše rozmačkáme šťouchadlem a ještě prohřejeme, aby kuzu zhoustlo.
- Podáváme jen tak nebo ozdobené lehce opraženými ořechy či semínky.

ÚPRAVY A VARIACE
Pokud uděláme krém řidší, můžeme ho použít jako náplň do palačinek, nebo jako polevu na dorty či muffiny.
Obdobně můžeme dezert připravit i z dalšího sušeného ovoce, např. křížal nebo sušených meruněk.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host