Tradiční ručně vyřezávané formy na perníky najdete na stránkách pana Alexandra Slavíka: http://slavik-rezbarstvi.cz/
Tip
Z těchto perníčků také můžete vytvořit tradiční ozdoby na stromeček - stačí před pečením přidat dirku - třeba špejlí - a po upečení perníček navléknout na pěknou stužku. Perníčky spolu se slaměnými ozdobami vytvoří prostou ale krásnou výzdobu. A stromeček raději v květináči, že... :)
SUROVINY
100g žitné celozrnné mouky
100g špaldové mouky (chlebové)
50g oleje (bio slunečnicový na smažení a pečení)
100g obilného sirupu (dobrý je bio rýžový či pšeničný)
1 lžíce kakaového prášku
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce mirinu (nebo kvalitního rumu)
špetka mořské soli
RECEPT
- Všechny ingredience pořádně promícháme v hutné těsto. Pokud by bylo těsto stále lepivé a mazlavé, přidáme trochu mouky. Pokud se bude těsto rozpadat a drobit, přidáme sirup a trošku oleje.
- Těsto dáme odležet na chladné místo (sklep, lednice) alespoň na 24 hod.
- Když přineseme studené těsto do kuchyně, stačí ho pár minut poválet v rukách a poté už ho válečkem rozvalujeme na pomoučeném vále na placku. Kdybyste měli s těstem potíže, např. by se rozpadalo, je možné do něj zapracovat malé množství vody, čímž by se mělo spravit.
- Do placek tiskneme ornamenty a vykrajujeme je pomocí formiček.
- Perníčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 \u00b0C 10 - 15 min.
- Poté je můžeme uskladnit a před konzumací je dáme na 2-3 dny do uzavřené nádoby s rozkrájenými jablky.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host