Krémový velikonoční beránek zdravě a hravě.
SUROVINY
Celý postup na velikonočního beránka nazelznete v našem videoblogu: Velikonoční beránek.
1 šálek = 200 ml
Objem ingrediencí záleží formě velikonočního beránka. Já dělala do formy o objemu 0,75 litru.
Těsto na beránka
- 1 šálek jáhel
- 2,5 šálku obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
- 2 špetky soli
- 2 šálky ovesných vloček, lépe pokud je předem opražíte a nejlépe pokud opražíte celý oves a ten potom navločkujete na ručním vločkovači
- 1/2 šálku rýžového sirupu – nebo více, pokud jste zvyklí hodně sladit
- 1/2 šálku rozinek – celé nebo posekat, posekané více osladí těsto, celé rozinky si sladkost nechávají pro sebe
- 1/2-1 šálek vlašských ořechů, posekat
- další 1 šálek obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
- 2 lžíce oleje (dezodorizovaný slunečnicový)
- (případně i koření – osvědčená je vanilka, netradiční levandule, ale nám nejlépe chutná jen tak)
Vymazání formy:
- trocha oleje
- kukuřičná mouka
Poleva:
- 1 šálek mléka obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
- 2 lžíce agarových vloček, agaru v prášku méně! (viz obal)
- 1 lžíce rýžového sirupu (můžete přidat, pokud je potřeba)
- 1 lžíce tahini (nebo mandlového másla)
- špetka soli
Posypka:
- mandlové plátky (můžeme je jemně opražit)
RECEPT
- Začneme tím, že propláchneme jáhly.
- Pak do nich nalijeme 2,5 dílu obilného mléka a přivedeme k varu.
- Přidáme dvě špetky soli a necháme na mírném plameni vařit 30 minut.
- Vločky si dáme do mísy a zalijeme je zbývajícím šálkem mléka. Necháme chvilku promíchané odstát.
- Předehřejeme si troubu na 165 stupňů.
- Do změklých vloček vmícháme rýžový sirup, rozinky, ořechy, olej a hotové jáhly, případně i koření.
- Formu na beránka vymažeme štětcem nebo mašlovačkou olejem a vysypeme kukuřičnou moukou.
- Napěchujeme do ní těsto.
- Dáme péct do trouby na 150-165 stupňů na 45-60 minut.
- Když je beránek upečený, vyndáme ho z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme ho chvilku odpočinout, aby šel dobře vyklopit.
- Mezitím si připravíme polevu – do šálku mléka přidáme agar, sirup, tahini a špetku soli a rozmícháme.
- Přivedeme k varu a vaříme asi 5-7 minut, až se agarové vločky rozpustí. Agarový prášek stačí povařit 1 minutu.
- Vyklopíme beránka a zkusíme ho opatrně postavit. Když nestojí, můžeme ho jemně rukama upravit a přimáčknout.
- Velikonočního beránka polijeme opatrně polevou – myslíme na to, že poleva rychle tuhne.
- Přidáme oči a čumáček z rozinek.
- Nakonec beránka posypeme mandlovými lupínky – zase svižně, ať se stihnout přichytit na tuhnoucí agarovou polevu!
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host