Kniha se mírně liší od té, která je ve videu. Obrázky jsme překreslili ručně a také jsme zvolili jiný typ grafické úpravy.
Dobře zvolená výživa by měla zlepšovat a udržovat naše zdraví, a také by nás měla podpořit v práci a činnostech, které vykonáváme. Dokonce vhodně zvolenou stravou můžeme ovlivnit i naše emoce a chování. O tom, jak takové jídlo navrhnout a připravit, je kniha Talíř na míru. Najdete v ní jak základy zdravé výživy, tak podrobné kuchařské metody a spoustu receptů. Pojďme si představit všechny její části:
Hned na úvod se dostaneme k tomu nejzábavnějšímu tématu a to, jak si vyladit své tělo podle svých představ. Představíme si tři základní pohledy na zdravé jídlo.
Bude to tradiční pohled na výživu, díky tisíce let zachované moudrosti našich předků, kdy budeme pozorovat zákony přírody a vesmíru. Projdeme si také pohled nutriční (bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, ...) kde vás také čekají velmi přehledné výživové tabulky (zde stahujte malou ukázku). Představíme si i velmi důležitý pohled na vitalitu jídla, kdy poznáte, co jsou mrtvé a co živé potraviny.
Co je důležité: Nepřinášíme stovky stran textů, ale praktické barevné názorné ilustrace, tabulky, přehledy, grafy, abyste si důležité informace lépe zapamatovali a vyhledali.
Projdeme si ty nejběžnější potíže jako je bolest hlavy, kloubů, páteře, časté nachlazení, alergie, angíny, záněty, degenerativní onemocnění a tak dále. Ke každému neduhu si určíme jeho možnou stravovací příčinu a také cestu, jak se těchto zbytečných chorob zbavit nebo je velmi zmírnit.
Dále se podíváme na emoce a chování. Změnou jídelníčku se budeme učit proměňovat hněv v trpělivost, strach v odvahu, zoufalství na stav, kdy si víme rady, nebo se naučíte vařit tak, abyste lenost proměnili v čilost, a mnohem více. Naučíte se také skládat vhodný jídelníček pro rekreační sportovce.
Toto je již velmi praktická část, kdy si každý způsob přípravy potravin vyzkoušíte přímo v kuchyni.
U zeleniny si ukážeme 20 způsobů, jak ji můžeme připravit a 24 způsobů, jak ji krájet. Pro obiloviny zde najdete 20 způsobů přípravy a podobně tomu bude u luštěnin, semínek a ořechů. Každá technika má své účinky, které si podrobně probereme. Některá nás dokáže například zahřát, jiná ochladit, další zmírní stres anebo nás naladí na taneční zábavu.
A opět to nebude jen dlouhý text, ale čekají vás nákresy různých způsobů přípravy a krájení i barevné obrázky pro zpestření a potěchu oka.
Již nyní si můžete stáhnout k tisku přehled o přípravě zeleniny, obilovin a luštěnin, abyste lépe poznali, co vás v knize čeká.
Pro celou tuto kapitolu máme již spuštěného online video průvodce, který vám pomůže vše převést do praxe a také vám nyní může lépe přiblížit to, co vše se v této kapitole dozvíte. Na obsah jednotlivých částí se můžete podívat zde: Zelenina, Obiloviny a Luštěniny.
Na tuto část jsme si pozvali spoustu našich přátel z řad profesionálních kuchařů, výživových konzultantů i domácích kuchařů a společně vzniklo vice než 100 receptů, které v knize najdete.
Zdravé jídlo znamená také chuťově delikátní a krásné, takové, abyste se na něj těšili. Pokud to bude zdravé, ale nechutné, dříve či později toho necháte a nebude to fungovat. Proto je lepší jíst zdravě a zároveň, no, velechutně! Předchozí kapitoly položí základ k tomu, abyste se stali mistry v kuchyni a lehce si poradili se všemi recepty z receptáře, kterých na vás čeká více než 100. Na pár ukázek se můžete podívat již nyní:
Na knize spolupracovala skupina spisovatelů a kuchařů, více se dozvíte zde.