Občas je parádní si odlehčit jídlem bez oleje. Ocení to celé naše tělo a může to být i velice chutný zážitek!
SUROVINY
Dlouhozrnná rýže: 2 šálky dlouhozrnné celozrnné rýže, 3-4 šálky vody, mořská sůl
Nishime s luštěninou: cca 1 šálek uvařených bílých fazolí, kousek jarního zelí, kousek kedlubny nebo celá malá, 1-2 mrkve, kousek řasy kombu
Salát: list ledového nebo jiného salátu, pár listů rukoly
Kvašená zelenina: zelí kysané s pastinákem
RECEPT
Dlouhozrnná rýže
Rýži necháme přes noc namočenou a druhý den vaříme pod tlakem anebo v normálním hrnci, dle potřeby, do měkka.
Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření Video v kurzuObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem)
Nishime s luštěninou
Vytvoříme klasické nishime ze zeleniny na větší kusy s luštěninou, případně můžeme použít více vody a udělat omáčku.
Video v kurzuLuštěniny Nishime s luštěninou
Salát
Saláty vypěstujeme, sklidíme, omyjeme a podáváme.
Kvašená zelenina
Podáváme s libovolnou kvašenou zeleninou, my jsme zrovna měli klasické kysané zelí, ale ve variantě s pastinákem a trochou mrkve a zelených listů.
Video v kurzuZelenina Kvašení v nálevu Video v kurzuZelenina Kvašení ve vlastní šťávě Video v kurzuKvašená zelenina Tradiční kysané zelí
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Toto je vzorové léčebné jídlo. Bílé fazole jemně uvolňují naše ledviny a odvádí z nich přebytky soli a usazen z živočišných potravin. Také dodávají velmi kvalitní bílkoviny a jejich energie je vyvážená. Celozrná rýže je klasika mezi čistícími potravinami. Dokáži velmi efektivně čistit naše střeva. Můžeme si také všimnout, že celé jídlo je "živé". Fazole i rýže dokáží klíčit a zelenina je čerstvá. Proto toto jídlo probouzí vitalitu a startuje samoozdravné procesy našeho těla.
Tento recept neobsahuje žádný olej, ani semínka či ořechy, proto nezatěžuje trávení, ani imunitu a můžeme ho považovat za eso v léčebných pokrmech.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host