Vydatná a zahřívající polévka se zelňáky, která může sloužit i jako lehká večeře.
SUROVINY
Polévka: cca 5 menších červených řep, cca 1 litr vody, mořská sůl, 1-2 kousky bobkového listu, cca 4 kuličky nového koření, cca 1 lžíce sezamového, slunečnicového nebo olivového oleje lisovaného za studena, na ozdobu a dochucení: sójový jogurt Sojade anebo tofunéza, nasekaná zelená posypka - pórek, pažitka, petrželka, cibulka,...
Zelňáky: ovesné vločky namleté na jemno, cibule, slunečnicový olej vhodný na pečení a smažení lisovaný za studena, mořská sůl, domácí kysané zelí s mořskou solí, (čerstvě) drcený kmín.
Množství surovin na zelňáky volte dle toho, kolik jich zhruba chcete připravit. Vydrží i několik dní.
RECEPT
Boršč
- Uděláme si kimpiru z červené řepy, osolíme již na celou polévku.
- Po cca 15 minutách ji podlijeme vřelou vodou, ve které jsme několik minut vyvařili bobkový list s novým kořením, případně můžeme vyvařit i slupky z bio zeleniny.
- Vaříme ještě zhruba 10 minut, poté naservírujeme a dozdobíme Sojade či tofunézou a zelenou posypkou.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na sirky Video v kurzuSushi párty Kimpira Video v kurzuZeleninaKimpira na vodě
Zelňáky
- Na oleji orestujeme cibulku se solí a kmínem, nakonec přidáme pokrájené kysané zelí a vypneme.
- Smícháme s ovesnými vločkami na hutné těsto.
- Na oleje vytřený plech klademe malé placičky - zelňáky.
- Pečeme na cca 165 stupňů asi 15 minut.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Červená řepa, tofunéza, koření, zelenina i olej jsou uvolňující potraviny, proto je vhodné k této polévce servírovat chléb, nebo obilné placky, které jí dodají potřebné uzemnění a polévku vyváží. Díky tomu je velmi vydatná, sytá, zahřívající a hodí před zimním výšlapem do hor, pro návštěvy, nebo kdykoliv potřebujeme pořádně posilnit.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host