"Talíř pro dřevorubce" anebo taky na posílení vitality, a to i sexuální: černé fazole posilují ledviny, které jsou centrem naší životní energie.
SUROVINY
Pro 4 osoby.
Obilovinu si můžete vybrat jednu nebo připravit obojí, v tom případě dostanete celkem 8 porcí obilí, protože kroupy i jednozrnku uvádím jako recept pro 4 osoby. U nás doma vaříme obilovin většinou více a poté je různě používáme do dalších jídel.
Kroupy se sladkou rýží: 2 šálky krup, 3-4 lžíce sladké rýže (speciální odrůda s vyšším podílem bílkovin, 4 šálky vody
Jednozrnka se lněným olejem: 1šálek jednozrnky
Černé fazole s dýní: 1/2-1 šálek černých fazolí, kousek dýně hokkaidó, shoyu dle chuti, mořská sůl, jarní cibulka dle chuti, kousek řasy kombu
Mrkvový salát s křenem: 2-3 mrkve, 1 jablko, křen dle výdrže :)
Napařený kadeřávek: kadeřávek - cca 8 listů
Kvašená zelenina: Kim chee - 4 lžíce
RECEPT
Kroupy se sladkou rýží
Kroupy se sladkou rýží připravíme technikou máčení a následné vaření v normálním hrnci.
Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření
Jednozrnka se lněným olejem
Jednozrnku vaříme technikou máčení a následné vaření a nejlépe se daří jako hrnec v hrnci bez tlaku.
Video v kurzuObilovinyPředvedení techniky hrnec v hrnci (bez tlaku)
Černé fazole s dýní
- Černé fazole uvaříme v normálním hrnci do měkka.
- V jiném hrnci si připravíme luštěninové nishime - z dýně a uvařených černých fazolí.
- Vaříme do měkka dle potřeby, nakonec dochutíme shoyu a nasekanou jarní cibulkou.
Video v kurzuLuštěniny Vařená v běžném hrnci Video v kurzuLuštěniny Nishime s luštěninou
Mrkvový salát s křenem
Nastrouháme mrkve na jemno, jablko na hrubo a smícháme. Nakonec dochutíme křenem nastrouhaným na velmi jemno, dle chuti.
Napařený kadeřávek
Kadeřávek důkladně omyjeme, ponecháme celý, nekrájíme, a napaříme cca od pár sekund po cca 2 minuty, záleží, jak chceme mít kadeřávek křupavý nebo měkký.
Video v kurzuZeleninaNekrájení Video v kurzuZelenina Napařený pórek
Kvašená zelenina
Podáváme s libovolnou kvašenou zeleninou. My jsme zrovna měli kim chee.
Video v kurzuKvašená zelenina Dětské kimchi Video v kurzuZelenina Kvašení v nálevu Video v kurzuZelenina Kvašení ve vlastní šťávě
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host