Velmi výživný hlavní chod! Ideální pro sportovce nebo těžce pracující muže i ženy, ale třeba i pro těhotné a kojící maminky.
SUROVINY
Množství surovin uvádíme pro zhruba 4-6 osob.
1 šálek = 200 ml
Jáhly s bílou rýží: 1,5 šálku jáhel, 0,5 šálku bílé mléčné rýže, voda, mořská sůl (špetka na šálek)
Soté omáčka z černého oka: 1-2 lžíce kvalitního oleje lisovaného za studena - sezamového nebo slunečnicového, cca 1 šálek fazole černé oko, kousek řasy kombu, kousek dýně hokkaidó, 1 cibule, pár špetek kurkumy, pár špetek muškátového květu, trocha zázvorového prášku, trocha libečku, jarní cibulka dle chuti, tofunéza dle chuti, mořská sůl dle chuti
Marinované sušené tofu: 4-6 kousků sušeného tofu, 1-2 lžíce oleje, 2 lžíce shoyu, 1 lžíce jablečného nebo rýžového octa, trocha vody
Salátová lodička: 4-6 listů jakéhokoli salátu
Kvašená zelenina: 4-6 lžic Baby kim chee - čínské zelí, kedlubna, pórek, nebo jiné kvašené zeleniny
RECEPT
Jáhly s bílou rýží
- Jáhly s rýží uvaříme technikou vaření do studené vody.
Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody
Omáčka z černého oka
- Fazole černé oko uvaříme spolu s řasou kombu do máslova.
- Uděláme si luštěninovou soté omáčku: orestujeme na oleji dýni cibuli, poté přidáme předem uvařené fazole i s vodou z jejich vaření, osolíme a přidáme koření.
- Povaříme do měkka a nakonec po vypnutí dochutíme trochou tofunézy a nasekanou jarní cibulkou.
Video v kurzuZelenina Vodní soté Video v kurzuZelenina Soté na oleji Video v kurzuLuštěninyTechniky přípravy luštěnin Video v kurzuLuštěniny Soté s luštěninou
Marinované sušené tofu
- Sušené tofu namočíme do vody do změknutí.
- Vyždímáme přebytečnou vodu, nakrájíme na libovolné kousky, dáme do hrnce a zalijeme směsí oleje, shoyu, octa a vody.
- Zapneme plamen a necháme tofu marinovat. Průběžně kousky obracíme, aby se marináda dostala všude.
- Máme hotovo, když tofu vysálo všechnu chuť a přebytečná tekutina se vypařila.
Salátová lodička
Vybraný salát omyjeme a celý list naservírujeme na talíř.
Video v kurzuZelenina Syrová zelenina
Kvašená zelenina
Kvašenou zeleninu umístíme jako pasažéra salátové lodičky. My jsme měli Baby kim chee, ale můžete mít kteroukoli kvašenou zeleninu.
Video v kurzuZelenina Kvašení ve vlastní šťávě Video v kurzuKvašená zelenina Dětské kimchi
ÚPRAVY A VARIACE
Marinované sušené tofu
Se objevilo na tomto talíři jako doplněk a pochutina. Není tam nijak nutné, jelikož luštěniny tam máme ve formě fazolí černého oka. Je zkrátka chutné a má silnou, pořádnou chuť. Připomnělo mi smažené maso - nějaký řízek nebo něco takového nebo smažený sýr. Hodí se, když máme na podobné potraviny chuť - dokáže jí spolehlivě a zdravě zahnat. Kdybychom na tomto talíři sušené tofu neměli, je možné, že by nás po jídle ještě honila mlsná. A o tom vaření koneckonců je: udělat si uspokojivé jídlo, po kterém můžeme jít s chutí dělat něco krásného. Ne shánět něco dalšího k jídlu...
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host