Bohatý a vydatný oběd jsme měli!
SUROVINY
Celozrnná rýže: 2 šálky celozrnné kulatozrnné rýže, 2 špetky mořské soli, voda 1:1,5, takže dohromady 3 šálky
Černé sójové boby se sladem: 1 šálek černých sojových bobů, cca 2 špetky mořské soli, cca 1 lžíce ječmenného, kukuřičného, rýžového či jiného obilného sladu, cca 1-2 lžíce kuzu
Vodní zeleninové soté: kousek květáku, 1-2 mrkve, kousek brokolice, trocha zeleného hrášku, umepasta
"Špenát": troška oleje, 1 cibule, mořská sůl dle chuti, zelené listy různých zelenin ze zahrady: kadeřávek, kedlubna, květák, brokolice,...
Tempura ze zelených listů: malé zelené listy: kadeřávek/kedlubna/kostival aj., pár lžic rýžové mouky, pár lžic pohankové mouky, voda dle potřeby, fritovací olej - kvalitní, bio, lisovaný za studena
Omáčka na tempuru: cca 2 lžíce shoyu, cca 4 lžíce vody, cca 1 lžíce zázvorové šťávy
Shio kombu - kondiment z řasy kombu: kombu, shoyu, zázvorové plátky
Posypky: pažitka, gomashio
RECEPT
Celozrnná rýže
Rýži uvaříme technikou v tlakovém hrnci anebo hrnec v hrnci.
Video v kurzuObilovinyHrnec v hrnci (bez tlaku) Video v kurzuObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem) Video v kurzuObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem)
Černé sójové boby se sladem
Připravíme si standardní recept na černé boby se sladem.
Video v kurzuLuštěniny Černé sojové boby se sladem
Vodní zeleninové soté
Z uvedené zeleniny připravíme soté na vodě, nakonec vypneme a dochutíme umepastou. Pořádně promícháme.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení růžiček Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na široké sirky Video v kurzuZelenina Vodní soté
"Špenát"
- Na troše oleje orestujeme cibuli na kostičky, přidáme zelené listy a sůl, podlijeme trochou vody a dusíme pár minut.
- Rozmixujeme, případně dochutíme česnekem nebo pestem z medvědího česneku a podáváme.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení cibule na kostky Video v kurzuZeleninaTechnika restování (teorie)
Tempura ze zelených listů
- Uděláme si ze směsi obou mouk i vody těstíčko.
- Do něm namáčíme zelené listy a fritujeme v rozehřátém oleji.
- Necháme okapat a podáváme s omáčkou.
Video v kurzuZelenina Tempura z celeru Video v kurzuSushi párty Fritované tofu
Omáčka na tempuru
Uvedené ingredience pouze smícháme a podáváme k tempuře.
Video v kurzuZelenina Tempura z celeru Video v kurzuSushi párty Zázvorová omáčka
Shio kombu - kondiment z řasy kombu
- Kombu namočíme na cca 1 hodinu, nakrájíme, dáme do tlakového hrnce spolu se shoyu a plátky zázvoru a vodou a vaříme pod tlakem cca 45 - 60 minut.
- Poté necháme odpařit přebytečnou vodu a podáváme. Zbytek můžeme schovat do skleničky do lednice, vydrží cca 2-3 týdny.
Kondimenty > Shio kombu
Posypky
pažitka, gomashio
Video v kurzuČeské menuLněná sůl
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Sváteční recept, kdy v hlavním jídle používáme slad. Obecně je kombinace sladů a sirupů s luštěninami hůře stravitelná, proto je lepší tento recept zařadit ve sváteční dny. Je to ale velká pochoutka a to je ten hlavní důvod proč ji připravujeme, takže si ji určitě uvařte! Černé sojové boby jsou jednou z nejvíce uvolňujících luštěnin a v kombinaci se sladem je tato energie ještě více podpořena. Proto je vhodné podávat k nim hutnější obilovinu jako kulatozrnnou rýži, jáhly, nebo pohanku. Slad nám pomůže strávit trochu umepasty v zelenině a energii vyváží jak obilovina tak kondiment z řasy kombu.
Aby byl tento recept ještě více slavnostní přidali jsme k němu tempuru, kterou dobře vyrovnává něco pikantního. V našem případě je to omáčka se zázvorem, který je výborný pomocník při trávení tuků (dokáže trávení pořádně rozpálit).
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host