Tak tohle byl parádní oběd! Jednoduchý a přitom bohatý díky tempuře!
SUROVINY
Pro 4 osoby.
Rýže s kamutem: 1,5 šálku celozrnné kulatozrnné rýže, 0,5 šálku kamutu, špetka mořské soli na šálek obilí, takže dohromady dvě
Cizrnová omáčka: 1/2-1 šálek cizrny, kousek řasy kombu, mořská sůl, řapíkatý celer, (citronová šťáva/jablečný ocet)
Blanšírovaná brokolice: brokolice, mořská sůl, voda
Dýňová tempura: kousek dýně hokkaidó, mouka - půl na půl špaldová bílá či celozrnná a kukuřičná hladká, kvalitní za studena lisovaný olej vhodný na smažení a pečení
Omáčka k tempuře: shoyu, zázvor, voda
Kvašená zelenina: mrkev a cibule z kvašáků
RECEPT
Rýže s kamutem
Uvaříme si předem namočenou rýži s kamutem do měkka v tlakovém nebo normálním hrnci, anebo i hrnec v hrnci.
Video v kurzuObiloviny Kombinování obilovin Video v kurzuObiloviny Poměr vody Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření Video v kurzuObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem)
Cizrnová omáčka
- Cizrnu uvaříme do máslova s řasou kombu a klidně i s nějakou bylinou - např. bazalka, libeček nebo yzop. Osolíme již konečným množstvím soli na celou omáčku a ještě 15 minut vaříme.
- Přepasírujeme na pasírovači, vrátíme do hrnce a přidáme šikmo na tenké plátky nasekaný řapíkatý celer a podle potřeby i vodu.
- Vaříme společně cca 2 minuty, můžeme dochutit jablečným či rýžovým octem.
Video v kurzuLuštěninyTechniky přípravy luštěnin Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na oválky
Blanšírovaná brokolice
Brokolici oblanšírujeme.
Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Dýňová tempura
Uděláme si tempurovací těstíčko, namáčíme v něm podkovičky dýně a tempurujeme.
Video v kurzuZelenina Tempura z celeru
Omáčka k tempuře
Smícháme shoyu, vodu a šťávu ze zázvoru v libovolném poměru. Já dávám cca 2 lžíce shoyu, 1 lžíci zázvorové šťávy a 5 lžic vody, ale můžete si vychytat vlastní přesný recept.
Video v kurzuZelenina Tempura z celeru
Kvašená zelenina
Toto hlavní jídlo můžeme podávat s libovolnou kvašenou zeleninou, my jsme tentokrát použili mrkev a cibuli z kvašených okurek.
ÚPRAVY A VARIACE
Rýže s kamutem
Bezlepkovou variantu získáme jednoduše tím, že kamut vynecháme. Můžeme místo něj použít nějakou jinou zajímavou obilovinu jako přídavek do rýže v menším množství. Např. hato mugi nebo třeba amarant. V kurzu o obilovinách se dozvíte více o kombinování obilovin a budete mít také přehled, které obiloviny a obilné produkty jsou bezlepkové.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host