Jemný a uvolňující recept
SUROVINY
Bulgur vařený spolu se sladkou bramborou a cibulí
- 1 menší nebo polovina větší sladké brambory, na kostičky
- 2 menší cibule, na kostičky
- 1,5 šálku bulguru
- 3 šálky vody
- 3 špetky soli
- (1 lžička kvalitního rostlinného oleje dle výběru)
- petrželka nebo pažitka na posypání nebo vmíchání na závěr
Čočka po provencálsku s mrkví a cuketou
- 1 šálek čočky (menší, např. beluga, Puy, tmavozelená nebo červená neloupaná)
- 2 šálky vody
- 1 mrkev
- 1 menší cuketa
- 1-2 stroužky česneku
- 1-2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
- 1 lžíce mirinu
- ½ lžičky sušeného tymiánu nebo trocha čerstvého
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu nebo trocha čerstvého
- sůl a případně pepř dle chuti
- nasekaná petrželka na ozdobu
Zeleninové sushi
- listy čínského zelí (klasické nebo působivá fialová varieta)
- kvašená zelenina, např. kimchi
- (zálivka z tahini s hořčicí a vodou – nemusí být)
Kimchi
RECEPT
Bulgur vařený spolu se sladkou bramborou a cibulí
Bulgur připravíme technikou vrstvení se zeleninou. Sladkou bramboru a cibuli můžete jen nasypat na dno hrnce a dát na ně bulgur anebo předem orestujeme lehce na oleji pro vydatnější pokrm s výraznější chutí.
Video v kurzuObiloviny Bulgur Video v kurzuObilovinyTechnika vrstvení se zeleninou
Čočka po provencálsku s mrkví a cuketou
- Přivedeme k varu propranou, nejlépe předem namočenou čočku spolu s 2 šálky vody, tymiánem a rozmarýnem.
- Vaříme na mírném plameni do měkka 20 minut.
- Mezitím si připravíme zeleninu: mrkev i cuketu nakrájíme na kostičky a česnek nasekáme na jemno nebo nastrouháme.
- Na pánvi či v rendlíku lehce rozehřejeme olej, přidáme česnek, pár vteřin ho samotný osmahneme a po chvilce přidáme mrkev a cuketu.
- Nakonec zaprášíme solí, přidáme mirin, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni 2 minuty vaříme.
- Hotovou čočku vmícháme do zeleniny a společně necháme ještě 2 minuty prohřát.
- Podáváme sypané petrželkou.
Video v kurzuLuštěniny Čočka Video v kurzuLuštěninyPříprava luštěnin Video v kurzuLuštěniny Vařená v běžném hrnci Video v kurzuZelenina Soté na oleji
Zeleninové sushi
- Listy čínského zelí napaříme nebo oblanšírujeme několik vteřin, aby byly poddajné.
- Pokud je to třeba, tvrdou spodní část stonku trochu poboucháme nebo stlačíme rukou, případně trochu ztenčíme seříznutím nožem, aby šel list dobře rolovat.
- Vezmeme dva listy, hezčí stranou je položíme na sushimatku dolů, položíme je tak, abychom z nich mohli vyválet dlouhé sushi, tedy dlouhou stranou k sobě. Jeden list stonkem doprava, druhý položíme na něj, ale stonek směřuje doleva.
- Na listy nakrademe náplň – kvašenou zeleninu.
- Nakonec zavineme jako sushi, pomocí sushimatky dotvarujeme, nakrájíme na kousky a servírujeme.
Video v kurzuZeleninaTechnika napařování (teorie) Video v kurzuZelenina Napařený pórek Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát Video v kurzuSushi párty Balení sushi
Kimchi
Doplníme tradiční kvašenou zeleninou kimchi.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host