Vynikající, sytý a uspokojivý hlavní chod.
SUROVINY
Uvedené množství stačí pro cca 4 osoby.
Celozrnná rýže: 2 šálky celozrnné rýže, mořská sůl, voda
Lněná sůl: len, mořská sůl
Čočka s vlašskými ořechy: 1 šálek neloupané červené čočky, kousek řasy wakame, pár špetek tymiánu, pár špetek rozmarýnu, pár špetek bazalky, 1 šálek vlašských ořechů, 2 menší nebo 1 větší cibule, 1-2 stroužky česneku, mořská sůl, umeocet, kousek pórku nebo řapíkatého celeru, 1 mrkev
Blanšírovaný salát: mořská sůl, 4 listy kapusty, 2 mrkve
Kondiment z řasy arame: cca 1-2 lžíce řasy arame, cca 1-2 lžičky shoyu, cca 1 lžička lněného oleje
Kvašená zelenina: Baby kim chee nebo jiná kvašená zelenina, kterou zrovna máte doma hotovou
RECEPT
Celozrnná rýže
Uvařenou rýži podáváme jako přílohu, sypanou lněnou solí.
Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření Video v kurzuČeské menuLněná sůl
Čočka s vlašskými ořechy
- Čočku vaříme spolu s tymiánem a rozmarýnem a kouskem řasy wakame do měkka.
- Vlašské ořechy na sucho opražíme a nasekáme na drobno. Můžeme nechat pár celých na dekoraci hotového pokrmu.
- Orestujeme si cibuli s česnekem a se solí na oleji, přidáme čočku i ořechy a nasekaný pórek nebo řapíkatý celer a ochutíme bazalkou. Chvilku povaříme a vypneme plamen.
- Ke směsi přistrouháme syrovou mrkev a dochutíme umeoctem.
- Podáváme.
Video v kurzuZeleninaTechnika restování (teorie) Video v kurzuČeské menuLněná sůl Video v kurzuLuštěniny Čočka s vlašskými ořechny
Blanšírovaný salát
- Kapustu nakrájíme na širší nudličky a mrkev na oválky.
- Postupně obě zeleniny oblanšírujeme a podáváme na talíř.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na oválky Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na pruhy Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Kondiment z řasy arame
- Řasu arame namočíme na cca 20 minut.
- Potom ji vaříme spolu se shoyu a lněným olejem cca 40 minut na mírném plameni.
- Podáváme jako malý doplněk jídla.
Kvašená zelenina
Toto hlavní jídlo můžeme podávat s libovolnou kvašenou zeleninou. My jsme zrovna měli Baby kim chee - jemnou verzi tradičního Kim chee.
Video v kurzuZeleninaTechnika kvašení (teorie) Video v kurzuZelenina Kvašení v nálevu Video v kurzuZelenina Kvašení ve vlastní šťávě
ÚPRAVY A VARIACE
Čočka s vlašskými ořechy
Tuto luštěninovou směs můžeme použít také jako pomazánku, pak je lepší trochu rozmixovaná a výrazněji dochucená.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host