Čočková polévka - klasika tradiční i moderní zdravé kuchyně.
SUROVINY
- 1 šálek velkozrnné zelené čočky
- kousek řasy kombu nebo wakame
- cca půl šálku čerstvě namletého celozrnného ječmene (na zahuštění místo mouky z obchodu)
- 2 menší mrkve, na čtvrtky
- 2 menší cibule, na kostičky
- 1/2 kedlubny, na kostičky
- 1 lžíce sezamového oleje
- sůl dle chuti
- bylinky dle chuti - např. majoránka/yzop/saturejka atd.
- voda nebo zeleninový vývar dle potřeby
- směs sušené zeleniny "Horalka"
- (pro navinulou chuť: nálev z kvašené zeleniny)
RECEPT
- Čočku připravíme standardním způsobem pro dobrou stravitelnost luštěnin, vaříme spolu s řasou wakame či kombu.
- Ke konci varu čočky začneme s přípravou zeleniny: Všechnu zeleninu si pokrájíme a připravíme technikou soté na oleji. Začneme cibulí, poté přidáme mrkev i kedlubnu a samozřejmě také sůl, ideálně již množství na celou polévku.
- Přidáme koření, bylinky,"horalku" a čerstvě mletou hrubou mouku z celozrnného ječmene a ještě chvilku restujeme.
- Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme do změknutí, asi 5-7 minut.
- Promícháme s do měkka uvařenou čočkou a necháme chvilku prolnout, poté odstavíme z plamene.
- Můžeme dochutit nálevem z kvašené zeleniny, případně trochou přírodního jablečného či rýžového octa.
- Podáváme se zelenou posypkou.
Video v kurzuLuštěninyPříprava luštěnin Video v kurzuLuštěniny Čočka Video v kurzuZelenina Soté na oleji
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Nutriční složení: Víte, že čočka je králem mezi luštěninami co se obsahu bílkovin týče? Tedy alespoň v případě, že pomineme sóju. Podívejte se samy na následující graf:
Jen je při její úpravě důležité, myslet také na to, že čočka je také králem v obsahu purinů a některým citlivým osobám může dělat problémy díky své slupce s trávením. Proto vyzkoušejte čočku namočit přes noc a potom ji rukama řádně proprat a promačkat ve vodě. Uvidíte, jak se její slupky budou postupně sloupávat a když slijete vodu zůstanou v sítu. Tímto způsobem můžete zásadním způsobem zlepšit její stravitelnost a mnohým strávníkům ulehčit věčné odbíhání na čerstvý vzduch. Všichni kdo máte online kurz Luštěniny to najdete v tomto videu: Jak odslupkovat luštěniny?
Vitalita pokrmu: Luštěniny nejsou vhodné konzumovat ve velkém množství v případě, že jste ztratili vaši vitalitu. Jsou těžší na strávení a také po uvaření nemají vrcholnou vitalitu, ale většinou průměrnou, nebo podprůměrnou. Pokud je přes noc namočíte, ožijí a vše bude o něco lepší.
Kyseliny a zásady: Co se týče kyselin a zásad, jsou luštěniny zkrátka kyselinotvorné. Pokud je však uvaříme společně se zeleninou a ještě přidáme řasu wakame, která je zásadotvorná bomba, bude výsledek této polévky na neutrální hodnotě.
Energie: A konečně energie této polévky. Věděli byste si s tím rady? Čočka je obecně mezi luštěninami z kategorie těch více jang, stahujících. Nicméně polévku nevaříme příliš dlouho a také je v ní hodně vody a zeleniny, což jsou jinové faktory, takže výsledek může být velmi dobře vyvážený. Zkrátka harmonický pokrm.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host