Pokrm který zahřeje, posílí a zklidní.
SUROVINY
Rýže s ovsem
- 1 šálek celozrnné rýže
- 1 šálek ovsa (můžeme zvolit i jiný poměr rýže a ovsa)
- 3,5 šálku vody
- 2 špetky soli
Dýňové nishime s kysaným zelím
- ½ středně velké dýně hokkaidó
- 1 cibule
- kousek řasy kombu
- sůl dle potřeby
- 200 g kysaného zelí (asi 1 šálek)
- 1 balení tofu párečků, 1 uzené tofu anebo seitan speciál či v shoyu marinované fu
- (pokud chceme omáčku vydatnější, můžeme přidat 1-2 lžíce lněného či jiného oleje)
- (2 lžíce shoyu – pokud potřebujeme silnější chuť)
zelená posypka dle výběru – např. pažitka, petrželka či cibulka
Lisovaný okurkový salát
- 1 salátová okurka
- mořská sůl
Natto kondiment
Dobrovolně si můžete připravit i natto kondiment, případně jakýkoliv jiný.
- natto
- hořčice
- shoyu
- jarní cibulka
RECEPT
Rýže s ovsem
- Předem namočený oves s rýží připravíme v tlakovém hrnci 50 min.
Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření Video v kurzuObilovinyPříprava obilovin v tlakovém hrnci Video v kurzuObiloviny Rýže Video v kurzuObiloviny Oves
Dýňové nishime s kysaným zelím
- Připravíme nishime z nakrájené cibule na měsíčky a dýně na kostky.
- Vařit budeme jen do změknutí – asi 10 minut.
- Poté přidáme na kousky nakrájené párečky, uzené tofu či seitan nebo marinované fu.
- Můžeme přimíchat olej, případně i shoyu a kysané zelí.
- Podáváme se zelenou posypkou.
Video v kurzuZeleninaTechnika nishime Video v kurzuZelenina Klasické nishime Video v kurzuKvašená zelenina Tradiční kysané zelí
Lisovaný okurkový salát
Okurku jednoduše nakrájíme na kousky (např. diagonálně na tlustší plátky), jemně posolíme, promneme a zatížíme na cca 30 minut. Před podáváním slijeme přebytečnou vodu.
Natto kondiment
Vše jsme servírovali s natto kondimentem, vy ale můžete zvolit jakýkoliv jiný kondiment, nebo ho vynechat.
Video v kurzuLuštěniny Natto Video v kurzuLuštěniny Natto kondiment
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Nutriční složení: Tento recept je velmi dobře vyvážen, co se týče poměru všech makroživin. Obsahuje kvalitní sacharidy, které jsou přítomné v obilovinách a zelenině, které nám dodají spoustu energie. Díky kombinaci luštěnin a obilovin obsahuje i dostatek kvalitních bílkovin. Najdeme zde i jemnou vlákninu v zelenině a obilovinách, také minerální látky, jejichž obsah závisí zejména na kvalitě zeleniny. Probiotické kultury a enzymy jsou zastoupeny v kysaném zelí, které takto podávané je velmi příjemné především v zimě, protože ho prohřejeme v zelenině. Tento chod jsme servírovali s natto kondimentem, který obsahuje mino cenných probiotických kultur také řádnou dávku vitamínu K2, který je nutný pro správné vstřebávání vápníku do našich kostí.
Energie: Jedná se o pokrm z řady těch jemnějších. Rýže s ovsem vařená v tlakovém hrnci nám dodá kvalitní jangovou hutnou energii, která nám bude potřebná k fyzické činnosti. Zeleninové nishime působí velmi vyváženě, je to jedna z technik, která harmonizuje v každém případě, takže pokud se necítíte dobře a nevíte čím to je, vyzkoušejte si připravit právě nishime. No a okurkový salát nás lehce uvolní a vyrovná obiloviny. Toto jídlo se hodí spíše na podzimní a zimní dny, kdy potřebujeme zahřát.
Kyseliny a zásady: Rýže a oves se chovají mírně kyselinotvorně, stejně jako sojové produkty. To ovšem bez problému napraví kvašené zelí a okurkový salát, jenž jsou silně zásadotvornými potravinami. Nishime nás bude přivádět také do mírné zásady, proto celkově se tento pokrm bude chovat mírně zásadotvorně.
Vitalita: Ve zkratce - vše v tomto jídle je živé. Obiloviny jsou po uvaření ve vrcholné vitalitě, stejně jako okurkový salát a průměrnou vitalitu bude mít i nishime. Takže ve výsledku pokrm s vrcholnou vitalitou.
Další zdravý recept - dobrou chuť!
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host