Dýňové nishime s kyselým zelím - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Dýňové nishime s kyselým zelím

Dýňové nishime s kyselým zelím
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Pokrm který zahřeje, posílí a zklidní.

Hrachový lusk

SUROVINY

Rýže s ovsem

  • 1 šálek celozrnné rýže
  • 1 šálek ovsa (můžeme zvolit i jiný poměr rýže a ovsa)
  • 3,5 šálku vody
  • 2 špetky soli

Dýňové nishime s kysaným zelím

  • ½ středně velké dýně hokkaidó
  • 1 cibule
  • kousek řasy kombu
  • sůl dle potřeby
  • 200 g kysaného zelí (asi 1 šálek)
  • 1 balení tofu párečků, 1 uzené tofu anebo seitan speciál či v shoyu marinované fu
  • (pokud chceme omáčku vydatnější, můžeme přidat 1-2 lžíce lněného či jiného oleje)
  • (2 lžíce shoyu – pokud potřebujeme silnější chuť)

zelená posypka dle výběru – např. pažitka, petrželka či cibulka

Lisovaný okurkový salát

  • 1 salátová okurka
  • mořská sůl

Natto kondiment

Dobrovolně si můžete připravit i natto kondiment, případně jakýkoliv jiný.

  • natto
  • hořčice
  • shoyu
  • jarní cibulka

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Rýže s ovsem

  1. Předem namočený oves s rýží připravíme v tlakovém hrnci 50 min.

Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření Video v kurzuObilovinyPříprava obilovin v tlakovém hrnci Video v kurzuObiloviny Rýže Video v kurzuObiloviny Oves

Dýňové nishime s kysaným zelím

  1. Připravíme nishime z nakrájené cibule na měsíčky a dýně na kostky.
  2. Vařit budeme jen do změknutí – asi 10 minut.
  3. Poté přidáme na kousky nakrájené párečky, uzené tofu či seitan nebo marinované fu.
  4. Můžeme přimíchat olej, případně i shoyu a kysané zelí.
  5. Podáváme se zelenou posypkou.

Video v kurzuZeleninaTechnika nishime Video v kurzuZelenina Klasické nishime Video v kurzuKvašená zelenina Tradiční kysané zelí

Lisovaný okurkový salát

Okurku jednoduše nakrájíme na kousky (např. diagonálně na tlustší plátky), jemně posolíme, promneme a zatížíme na cca 30 minut. Před podáváním slijeme přebytečnou vodu.

Natto kondiment

Vše jsme servírovali s natto kondimentem, vy ale můžete zvolit jakýkoliv jiný kondiment, nebo ho vynechat.

Video v kurzuLuštěniny Natto Video v kurzuLuštěniny Natto kondiment

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Nutriční složení: Tento recept je velmi dobře vyvážen, co se týče poměru všech makroživin. Obsahuje kvalitní sacharidy, které jsou přítomné v obilovinách a zelenině, které nám dodají spoustu energie. Díky kombinaci luštěnin a obilovin obsahuje i dostatek kvalitních bílkovin. Najdeme zde i jemnou vlákninu v zelenině a obilovinách, také minerální látky, jejichž obsah závisí zejména na kvalitě zeleniny. Probiotické kultury a enzymy jsou zastoupeny v kysaném zelí, které takto podávané je velmi příjemné především v zimě, protože ho prohřejeme v zelenině. Tento chod jsme servírovali s natto kondimentem, který obsahuje mino cenných probiotických kultur také řádnou dávku vitamínu K2, který je nutný pro správné vstřebávání vápníku do našich kostí.

Energie: Jedná se o pokrm z řady těch jemnějších. Rýže s ovsem vařená v tlakovém hrnci nám dodá kvalitní jangovou hutnou energii, která nám bude potřebná k fyzické činnosti. Zeleninové nishime působí velmi vyváženě, je to jedna z technik, která harmonizuje v každém případě, takže pokud se necítíte dobře a nevíte čím to je, vyzkoušejte si připravit právě nishime. No a okurkový salát nás lehce uvolní a vyrovná obiloviny. Toto jídlo se hodí spíše na podzimní a zimní dny, kdy potřebujeme zahřát.

Kyseliny a zásady: Rýže a oves se chovají mírně kyselinotvorně, stejně jako sojové produkty. To ovšem bez problému napraví kvašené zelí a okurkový salát, jenž jsou silně zásadotvornými potravinami. Nishime nás bude přivádět také do mírné zásady, proto celkově se tento pokrm bude chovat mírně zásadotvorně.

Vitalita: Ve zkratce - vše v tomto jídle je živé. Obiloviny jsou po uvaření ve vrcholné vitalitě, stejně jako okurkový salát a průměrnou vitalitu bude mít i nishime. Takže ve výsledku pokrm s vrcholnou vitalitou.

Další zdravý recept - dobrou chuť!

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru