Polévka z ječmene je léčivá, hladivá. Zjemňuje a zvláčňuje naši kůži, ale i naše emoce.

SUROVINY
1 šálek nahého ječmene, kousek řasy kombu, 2-4 houbičky shiitaké, cca 1 lžíce oleje – kvalitního, za studena lisovaného (sezamový, slunečnicový nebo olivový), 1-2 malé cukety, mořská sůl dle potřeby, špetka bazalky nebo případně malá špetička pepře na dochucení, zelená posypka dle aktuální sezóny

RECEPT
- Ječmen uvaříme spolu s řasou kombu a houbičkami shiitaké technikou máčení a následné vaření.
- Těsně předtím, než se ječmen dovaří, orestujeme v jiném hrnci na oleji na malé kostičky nakrájené cukety, osolíme a dusíme na malém množství vody cca 5 minut.
- Mezitím se nám ječmen dovařil. Vyndáme z něj houby, ty nasekáme nadrobno a dáme k cuketě. Kombu vyndávat nemusíme, dáme ji i s ječmenem ho do pasírovače a propasírujeme – rovnou do hrnce k cuketě. Stačí ho pasírovat na hrubším nástavci pasírovače.
- Propasírovaný ječmen s cuketou pořádně promícháme a zhodnotíme konzistenci – pravděpodobně budete muset přilít vodu. Přilijte tolik, aby vám vyhovovala konzistence polévky.
- Teď už je polévka hotová a můžeme ji podávat posypanou nějakou zelenou natí – petrželkou, pažitkou či jarní cibulkou.
Video v kurzuPolévkyJečná polévka s cuketou
Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na kostičky
Video v kurzuZeleninaTechnika restování (teorie)

ÚPRAVY A VARIACE
Do této polévky můžeme také zkusit dát kedlubnu - krájíme ji opravdu na droboučké kostičky. Tuto variantu můžeme zvolit v případě, že není sezóna cuket.
Ječmenná polévka se dá dělat na mnoho způsobů. Můžeme takto připravit i polévku s kořenovou zeleninou a ječmen přepasírovat nebo použít tento pokrm místo ranní kaše a nechat ječmen klidně celý. Výborné je dochutit takovou zeleninovou ječmennou kaši např. rýžovým nebo ječným misem. Miso vybíráme pouze to nejkvalitnější - živé, nepasterované.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host