Naše Lada nemá ráda tempeh. Už jsme zkoušeli všelijaké vynikající recepty, ale ne, zkrátka ne a ne. Ale pak přišel tento: inspirace z kuchařky "Tempeh Cookery". Prý se hodí pro ty, kdo ještě tempeh nikdy nejedli. A když jsme dali před Ladu tento talíř, jeho obsah mizel a mizel...
SUROVINY
Tempehový guláš:
- 1 bílý tempeh natural 200g - (lze objednat ve zdravých výživách od firmy Sunfood, případně zde),
- 2-3 lžíce olivového nebo jiného kvalitního oleje,
- cca 2 cibule nasekané na jemno,
- 1-2 řapíky řapíkatého celeru,
- cca 3-4 šálky rajčatového pyré,
- 1 malá mrkev nasekaná na drobno,
- cca 2-3 lžíce ječmenného nebo rýžového misa případně místo misa můžeme použít shoyu,
- 2 stroužky českeku,
- trocha dobromysli - sušená či čerstvá.
Kolínka:celozrnná pšeničná kolínka (nebo v kombinaci s bílými) - nebo jakékoli jiné těstoviny - různého tvaru i složení - rýžové/kukuřičné/žitné aj.
Zelenina: K tomuto pokrmu podávejte čerstvý lisovaný nebo míchaný salát a kvašenou zeleninu, skvělá je také obloha ze zelených listů: rukola, křez, hořčice nebo hlávkový či ledový salát aj.
RECEPT
Tempehový guláš
- Tempeh nastrouháme na struhadle na "velké oči".
- Na oleji orestujeme cibuli, mrkev, řapíkatý celer a prolisovaný nebo nastrouhaný česnek společně s trochou soli.
- Když zelenina trochu změkne, přidáme tempeh a restujeme dalších asi 5-10 minut.
- Poté přidáme rajčatové pyré, miso rozmíchané v troše vody a dobromysl a vaříme na malém plameni 20 minut. Pokud je třeba, přidáme ještě trochu více vody.
- Do hotového guláše vmícháme uvařená kolínka, část omáčky si můžeme nechat stranou a polít jím jídlo ještě na talíři navrchu.
- Podáváme s trochou petrželky nebo cibulky navrchu.
Kolínka
Těstoviny uvaříme a ihned smícháme s tempehovým gulášem. Ještě můžeme společně prohřát a podáváme.
Video v kurzuObilovinyO těstovinách Video v kurzuObilovinyZákladní příprava těstovin
Zelenina
K tomuto pokrmu podávejte čerstvý lisovaný nebo míchaný salát a kvašenou zeleninu, skvělá je také obloha ze zelených listů: rukola, křez, hořčice nebo hlávkový či ledový salát aj.
Video v kurzuZeleninaTechnika lisování (teorie) Video v kurzuZelenina Syrová zelenina Video v kurzuZeleninaTechnika kvašení (teorie)
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie Δ∇∇: Zrnka pšenice jsou maláΔ, sucháΔ a vydržíΔ klidně stovky let. To vše jsou známky silného janguΔ. Pokud je rozdrtíme∇ na mouku, už to není kompaktníΔ celekΔ. Ze zrna také odchází životΔ. Mouka nedrží pohromadě a dříve se kazí. Těstoviny z celozrnné mouky jsou tedy více uvolňující, než celá zrna. Uvařené celozrnné těstoviny jsou ve výsledku jemně a mírně jang. Dodávají pevnost a spojení se zemí.
V případě bílých těstovin je proces výroby z bílé mouky, která není jen rozdrcení zrn, ale zbavení i jejich vrchních obalů (otrub). Tím dostaneme pouze část∇ z celkuΔ. Na povrchu je i většina minerálů o které budeme ochuzeni. Proto v případě bílých těstovin už můžeme mluvit o jemně uvolňující jinové∇ tendenci. Bílé těstoviny se tedy hodí pro všechny, kdo potřebují více uvolňovat své zatuhlé a zatvrdlé partie, nebo přílišný vztek. Pamatujte si ale, že bílým těstovinám chybí minerály, takže není chytré je konzumovat příliš často.
Sojové boby patří mezi nejvíce uvolňující∇ luštěniny. Postup zrání sojových bobu na tempeh je také jin proces. Proto je dobré bílý tempeh upravit například smažením, případně marinováním v sojové omáčce, aby byl výsledek jak chutný, tak energeticky vyvážený.
Celková energie tohoto jídla je jemně uvolňující.
Kyseliny a zásady: Celozrnné těstoviny jsou mírně kyselinotvorné, stejně jako smažený tempeh. Zelenina je alkalická a proto je výsledný pokrm neutrální, možná mírně kyselinotvorný. Takže po takovém gulášku pěkně na čerstvý vzduch.
Vitalita: Záleží na čerstvosti těstovin, ale i tak by se nemělo jednat o mrtvou potravinu, společně s tempehem a zeleninou bude výsledek s průměrnou vitalitou.
Nutriční složení: V tomto jídle najdeme všechny potřebné aminokyseliny, které jsou nutné pro výstavbu našich tkání i struktur. Jídlo je bohaté na sacharidy, jemnou vlákninu i mírné zastoupení tuků. V tempehu se vytváří díky postupu zrání spoustu vitamínů, především skupiny B. Tempeh obsahuje i vitamín B12, který je ovšem z tohoto zdroje pro většinu populace velmi těžce vstřebatelný.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host