Uspokojivé jídlo, které vám navíc dovolí zužitkovat zbytky obilné kaše a proměnit je na něco nezapomenutelného.
SUROVINY
Pohanka: 2 šálky pohanky, 4 šálky vody, 2 špetky soli
Blanšírovaný salát: kadeřávek, brokolice, mrkev, trocha umeocta, mořská sůl, voda
Krokety ze zbylé kaše: jakákoli zbylá kaše z rána (my měli, myslím, jahelno ovesnou), pohanková mouka, 1 menší cibule, sůl dle potřeby, lahůdkové droždí dle chuti
Hořčičná omáčka: 1 lžíce kvalitní hořčice, 1 lžíce shiro misa (bílé miso), 1 lžíce citronová šťáva, voda dle potřeby
Kimchi: čínské zelí, daikon, mrkev, paprika, česnek, zázvor, pórek/jarní cibulka, mořská sůl
RECEPT
Pohanka
Pohanku uvaříme technikou vaření do studené vody, případně ji můžeme i předem namočit.
Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody
Blanšírovaný salát
- Postupně oblanšírujeme kadeřávek, brokolici a mrkev.
- Nakonec dochutíme trochou umeocta a promícháme.
Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Krokety ze zbylé kaše
- Zbylou kaši promícháme s trochou soli dle chuti a potřeby, přidáme nesekanou cibuli, trochu lahůdkového droždí a dohustíme pohankovou moukou, aby směs držela při sobě.
- Rozehřejeme si olej na fritování a lžící tvoříme malé kroketky, které v rozehřátém oleji fritujeme do jemně zlatova.
- Vytáhneme, necháme okapat na ubrousku a servírujeme s hořčičnou omáčkou.
Jak se frituje se můžete podívat do kurzu zelenina, kde děláme zeleninovou tempuru:
Video v kurzuZelenina Tempura
Hořčičná omáčka
- Smícháme hořčici, shiro miso a citronovou šťávu a pomalu doléváme vodou, až dosáhneme konzistence, jakou chceme.
- Podáváme s kroketkami.
Francouzské menu > Okurkový salát s hořčičným přelivem
Kondimenty > Dipy
Video v kurzuSushi párty Dipy a omáčky
Kimchi
Podáváme s kimchi anebo kteroukoli jinou kvašenou zeleninou, kterou zrovna máme doma.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie
Pohanka vysušuje, je hutná a kompaktní a společně s kroketami představují silný jang, který je vyvážen uvolňujícím blanšírovaným salátem a hořčičnou omáčkou. Výsledkem je ale spíš hutnější, zimní, zahřívající pokrm s vyšší dynamikou, který je vhodný vždy, když potřebujeme posílit.
Kyseliny a zásady
Pohanka je neutrální, krokety jsou kyselinotvorné, a proto je vyvážíme lehce blanšírovanou a kvašenou zeleninou. Celkově nás tento talíř přivede mírně do zásady.
Vitalita
Vitalita je na velmi dobré úrovní. Nejvyšší radio-vitalitu zde má pohanka, poté blanšírovaná zelenina, krokety, což jsou stále vrcholné potraviny, proto i tento recept dodá velmi silnou vitalitu.
Nutriční hodnoty
Kdo bude hledat kompletní bílkoviny, neuspěje, proto je vhodné dát si před tímto jídlem luštěninovou polévku. Energii nám dodá pohanka a krokety, vitamíny najdeme především v zelenině a kvašené zelenině, kde jsou i probiotika a enzymy. Pokud použijeme kvalitní suroviny, budeme mít i dostatek minerálů a to především z kadeřavé kapusty.
Celkové účinky na zdraví
I přes to, že je tento recept díky smaženým kroketám z řady posilujících, nebude příliš těžký na strávení. Tučnější krokety nám pomůže strávit něco pikantního, výborné jsou na to ředkve, ale zde nám v tom pomůže hořčičná omáčka a kvašená zelenina, v tomto případě kim či, ve kterém najdeme ještě další pikantní součásti: česnek a zázvor.. Pohanka je sama o sobě čistící potravina, která stahuje uvolněné ledviny, dodává nám odvahu a vysušuje. Kdo má ovšem problémy se suchou, popraskanou pokožkou, nebo se často zlobí, bude lepší, když pohanku vymění za ječmenné kroupy, ty hydratují, zvláčňují a zjemňují.
Tento pokrm nás zahřeje a připraví na fyzickou práci, takže určitě potěší všechny muže, sportovce a ty, kteří mají rádi pohyb.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host