Lehká večeře, ke které se hodí luštěninová polévka.
SUROVINY
Dlouhozrnná celozrnná rýže: 2 šálky celozrnné dlouhozrnné rýže, 3,5 šálku vody, 2 špetičky soli.
Sezamová sůl z černého sezamu: černý sezam, sůl.
Zeleninové soté: 1-2 lžíce sezamového nebo rýžového oleje, pár listů čínského zelí, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 3 řapíky řapíkatého celeru, sůl dle chuti, případně mirin na ochucení.
Blanšírované zelené listy: z kedlubny, z řepky nebo třeba kadeřávek.
Daikonový salátek: bílá ředkev daikon, umeocet.
Kvašená okurka - nebo jiná kvašená zelenina, kterou máte po ruce.
RECEPT
Dlouhozrnná celozrnná rýže
Rýži namočíme na několik hodin a poté vaříme v tlakovém hrnci, případně v normálním hrnci, pokud přidáme o trochu více vody anebo technikou hrnec v hrnci, kde vody zase ubereme.
Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody Video v kurzuObiloviny Rýže
Sezamová sůl z černého sezamu
Uděláme standardní sezamovou sůl, ale tentokrát z černého sezamu. Poměr semínek a soli volíme dle chuti a potřeby těch, pro které vaříme.
Video v kurzuKondimentyPříprava semínkových solí
Zeleninové soté
Připravíme soté na oleji z tlustých sirek mrkve, plátků česneku, hrubě pokrájených listů čínského zelí a nasekaného řapíkatého celeru. Dochutíme na hned začátku solí, případně zjemníme mirinem nebo okyselíme citronem.
Video v kurzuZeleninaTechnika soté (teorie) Video v kurzuZelenina Soté na oleji Video v kurzuZelenina Vodní soté
Blanšírované zelené listy
Zelené listy omyjeme a krátce oblanšírujeme.
Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Daikonový salátek
Daikon nakrouháme škrabkou, zakápneme umeoctem (stačí troška) a necháme chvilku odležet, můžeme i zatížit, ale není to nutné.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na hobliny Video v kurzuKvašená zelenina Daikonové pásky v umeoctu
Kvašená okurka - nebo jiná kvašená zelenina
K jídlu podáváme kvašenou zeleninu, kterou zrovna máme po ruce, u nás to byly zrovna kvašáky.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
EnergieΔ∇∇: Jangovou pevnost nám v tomto jídle dodá dobře uvařená rýže Δ společně se sezamovou solí. Příjemné uvolnění nám poskytne zelenina ∇ a také podpoří techniky soté Δ∇ i blanšírování ∇, které jsou uvolňující a ochlazující. Proto je tento chod vhodný především v horkém počasí.
Kyseliny a zásady: Rýže je mírně kyselinotvorná, jinak se na tomto talíři setkáváme už jen se zásadotvornými potravinami jako zelenina i sezamová sůl. Výsledkem je významná převaha zásadotvorného účinku celého talíře.
Nutriční složení: Co na tomto talíři zásadně chybí jsou bílkoviny. Proto je vhodné ho zařadit do očistných jídelníčků, nebo kombinovat s luštěninovou polévkou. Dále také budeme marně hledat
Vhodná forma sacharidů, které zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna jsou dobře zastoupeny v celozrnné rýži. Vitamínů a antioxidanty najdeme v zelenině a díky šetrné tepelné úpravě v nich převážná většina zůstane. Kvašená zelenina dodá i aktivní enzymy a probiotické kultury a v černém sezamu najdeme významné množství minerálních látek jako vápník (962mg / 100g).
Vitalita: Všechny suroviny, které používáme mají vrcholovou vitalitu. Obilovinám se varem vitalita nesnižuje a zeleninu upravujeme pouze krátce, proto si značnou část ještě zachová. Výsledkem je vskutku ideální uchazeč pro situaci, kdy chcete úroveň své vitality zvýšit.
ÚPRAVY A VARIACE
Můžeme přidat trochu nějaké luštěniny, aby vznikl kompletní pokrm, anebo podáváme k luštěninové polévce.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host