Jako pohlazení od maminky.
SUROVINY
- dva šálky předem namočených fazolí adzuki
- dva šálky předem namočených meruněk
- pomerančová kůra
- špetka soli
- nejlépe domácí mandlová smetana k podávání
RECEPT
- Azuki s meruňkami na několik hodin namočíme a poté uvaříme spolu s pomerančovou kůrou v tlakovém hrnci 1 hodinu.
- Přidáme špetku soli, povaříme ještě 5 minut a přepasírujeme.
- Podáváme s mandlovou smetanou.
Videorecept naleznete zde:
Video v kurzuDezerty Adzuki amazake pohár
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie: Toto je ukázkový recept na vyvažování energií v dezertech. Meruňky jsou subtropické ovoce a i přes to, že jsou sušené, stojí na straně uvolnění, jinu. Fazole adzuki jsou jednou z nejvíce jang luštěnin. Jsou malinké a velmi hutné s nádechem hořkých tónů. Proto dobře vyvažují meruňky, a výsledkem je velmi harmonický dezert s převahou mírného uvolnění.
Vitalita: Sušené ovoce i luštěniny si zachovávají svoji životní energii velmi dlouho. Pokud je namočíme, ještě více vzroste. Po uvaření přejde jejich životní energie do vody a z ní během několika dní zcela vyprchá. Proto je nejlepší jíst tento dezert čerstvý.
Kyseliny a zásady: Fazole adzuki jsou výjimkou mezi luštěninami a chovají se mírně zásadotvorně. V tomto dezertu je ale kombinujeme s ovocem, což trochu komplikuje jejich hladké strávení, a výsledkem může být neutrální, nebo jemně kyselinotvorný dezert. To je ale velká výhra, protože obecně jsou dezerty většinou více kyselinotvorné.
Nutriční složení: Meruňky jsou bohaté na (jin) draslík, obsahují i spoustu mikro živin, stejně jako fazole adzuki, které disponují širokým spektrem minerálů a bílkovin. Dezert je velmi sytý a nutričně pestrý.
Zdravotní účinky: Jedná se o jeden z těch zdravějších dezertů. Jeho přednost je v tom, že není pečený a jeho konzistence je krémová. Proto nevysušuje (sliznice, kůži, orgány, ...) jako je tomu u sušenek. Díky vyvážené energii po tomto dezertu budeme klidní a naše mysl nebude létat v oblacích, jako je tomu u příliš uvolňujících dezertů.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host