Výtečné pro návštěvu i celou rodinu

SUROVINY
- 3 mrkve
- 2 střední cibule
- ½ kedlubny
- 1 červená paprika (zelenina)
- 4 středně velké houby shiitaké, čerstvé anebo sušené předem namočené na ½ hodiny – hodinu
- cca 50 g sterilované kukuřice anebo případně čerstvé, pokud je v sezóně
- kousek zázvoru
- 3 lžíce sezamového oleje
- olej na fritování
- cca 250 g bílého tofu
- 3 lžíce arrowrootu nebo kuzu
- 8 lžic shoyu
- 3 lžíce rýžového nebo kukuřičného, případně ječného sladu
- 3 lžíce rýžového octa (nebo případně jablečného)
- trocha pórku nebo zelené cibulky na posypání
- 400-500 g těstovin.
Pro 4-5 osob potřebujeme cca 400-500 g těstovin.

RECEPT
- 1,5 litru vody přivedeme k varu společně s kombu a shiitaké, necháme vařit 30 minut.
- Rozehřejeme si olej na fritování a ofritujeme kostky bílého tofu (předem osušíme v utěrce).
- Tofu z oleje vyndáme, když má lehce zlatou barvu. Dáme ho do misky a pokapeme shoyu. (Aby se chuť dostala ještě více do středu tofu, krátce ho v shoyu povaříme v malém hrnci.)
- Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky, mrkev na tlusté sirky, kedlubnu na sirky, papriku na čtverečky. Zázvor nasekáme na úplně tenoučké nudličky.
- V pánvi wok rozehřejeme olej, přidáme kousky zázvoru a restujeme asi 1 minutu. Poté přidáme cibuli, restujeme do sklovata a poté přidáme mrkev, kedlubnu, kukuřičná zrnka a papriku a také sůl dle chuti a restujeme další 3 minuty na velkém plameni.
- Zeleninu podlijeme vodou, ve které se vařila půl hodiny řasy kombu a houby shiitaké.
- Kombu a shiitaké nakrájíme na tenké nudličky a přidáme do omáčky také.
- Omáčku vaříme na mírnějším plameni pod pokličkou 10 minut.
- Mezitím si nastrouháme zázvor a vymačkáme jeho šťávu do mističky.
- Nakonec přidáme kostky tofu s shoyu, zahustíme arrowrootem či kuzu a ochutíme shoyu, mirinem, rýžovým octem a zázvorovou šťávou. V množství ochucovadel se můžete držet receptu nebo dochutit dle svého.
- Servírujeme s nudlemi, navrch s posypkou z pórku či zelené cibulky a pokud chceme, můžeme přidat i tenké proužky řasy nori, kterou si nastříháme nůžkami.
Video v kurzuObilovinyO těstovinách
Video v kurzuObilovinyZákladní příprava těstovin
Video v kurzuSushi párty Fritované tofu
Video v kurzuZelenina Soté na oleji
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host