Ovesná kaše, natto miso salátek s mandlemi - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Ovesná kaše, natto miso salátek s mandlemi

Ovesná kaše, natto miso salátek s mandlemi
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Posilující, zahřívající a zdravá snídaně.

Hrachový lusk

SUROVINY

Ovesná kaše

  • 2 šálky nahého ovsa
  • 7 šálků vody
  • 2 špetky soli

Miso-natto salát

  • 1/2 šálku ředkve daikon nakrájené na nepravidelné tvary
  • 1/2 šálku bílého zelí nakrájené na nudličky
  • 1 šálek zelených listů (např. kadeřávek, kapusta, listy kedlubny, brokolice, ...)
  • 1 lžička natto misa (lze objednat ve zdravé výživě od firmy Sunfood či Danfood)
  • dvě lžíce mandlí

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Ovesná kaše

Kaši připravíme základním způsobem - máčení a vaření v normálním hrnci.

Video v kurzuObilovinyPříprava kaše z celých zrn Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření

Miso-natto salát

Zeleninu postupně oblanšírujeme a nakonec vmícháme natto miso a blanšírované loupané mandle.

Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie)

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie: Vařený oves dodává velmi kvalitní mírnou jangovou energii. Blanšírovaný salát je na druhou stranu mírně uvolňující, proto bychom se po tomto pokrmu měli cítit klidně a vyváženě.

Vitalita: Vařený celozrnný oves nám dodává vrcholnou vitalitu, stejně jako bleskově oblanšírovaná zelenina (zde záleží na její čerstvosti, tj. době od utržení).

Kyseliny a zásady: Záleží hodně na tom, jak budeme kousat. Pokud snídani pořádně prokoušeme, bude na nás mít zásadotvorné účinky. Pokud ji rychle zhltneme, patrně bude mírně okyselující. Průměrně se jedná o neutrální pokrm, kdy oves je mírně kyselinotvorný a zelenina zásadotvorná.

Nutriční složení: V této snídani převládají složité sacharidy, které dodávají velmi stabilní, pomalou a dlouhotrvající energii. Salát i oves disponuje množstvím jemně stravitelné vlákniny. Natto miso dodává probiotické kultury, enzymy, minerály i bílkoviny.

Účinky na zdraví: V porovnání s ostatními obilovinami obsahuje oves více bílkovin (17 %) a tuků (7 %), proto je vhodný pro růst dětí a také pro všechny fyzicky aktivní. Tuk je více jin než voda a dokáže tedy do sebe absorbovat více jangové energie a také tepla. Ovesná kaše se tedy obecně hodí také pokud potřebujeme zahřát. Na druhou stranu není vhodná při zahlenění plic, kdy je lepší bílkoviny a tuky jíst v menším množství. Zeleninový salát je bohatý jak chutí, tak svým složením, proto se tento pokrm hodí spíše jako posilující snídaně pro aktivní den.

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru