Ovesná kaše je vydatná sama o sobě. Když se k ní přidají ještě sladké jáhly, máme tady jídlo, které zasytí na celé dopoledne jako nic!
SUROVINY
Ovesná kaše: 1,5 šálku ovsa, 0,5 šálku sladkých jahel (dobrovolné, jinak 2 šálky ovsa), poměr vody dle chuti
Přeliv ze Sojade: 4 lžíce Sojade, 4 lžíce vody
Pražená slunečnicová semínka: slunečnicová semínka dle chuti
Napařená brokolice: brokolice, množství dle chuti
Kvašený květák: anebo jiná kvašená zelenina
Syrová mrkvička: ze zahrádky je nejlepší
RECEPT
Ovesná kaše
Oves s jáhlami namočíme na několik hodin a poté vaříme přes noc anebo alespoň 3 hodiny technikou hrnec v hrnci. (Nejlepší je to na kamnech.)
Video v kurzuObilovinyHrnec v hrnci (bez tlaku)
Přeliv ze Sojade
Sojade smícháme s vodou a přelijeme jím kaši.
Pražená slunečnicová semínka
- Slunečnicová semínka propláchneme pořádně na sítku a nasucho jemně opražíme.
- Sesypeme na misku, aby vychladly a podáváme.
Video v kurzuSushi pártyZákladní technika pražení semínek
Napařená brokolice
Brokolici napaříme.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení růžiček Video v kurzuZelenina Napařený pórek
Kvašený květák
Kaši jsme servírovali z kvašeným květákem, ale můžete použít jakoukoli jinou kvašenou zeleninu.
Video v kurzuZelenina Kvašení v nálevu Video v kurzuZelenina Kvašení ve vlastní šťávě
Syrová mrkvička
Na pěstování mrkve zatím recept já nemám, tuhle vypěstovala Honzova mamka.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie
Tato zdravá snídaně mám místo vždy, když se ráno potřebujeme zahřát. Přes noc se do ovsu akumulovalo teplo, které nás bude pozvolna dopoledne zahřívat.
Zelenina a jogurt dodá potřebnou svěžest a uvolnění a tím kaši dobře vyváží. Budeme po ní klidní a trpělivý a naše tělo bude mít prostor dát si všechno do pořádku.
Vitalita
Použili jsme celozrnný oves a krátce tepelně upravenou zeleninu a proto má tato snídaně velmi vysokou rádio vitalitu. Znamená to, že startuje samo ozdravné procesy našeho těla a zvyšuje naší vitalitu.
Léčebné účinky
Téměř všechny Suroviny jsou původem z našeho klimatického pásma proto připravuje naší imunitu na místní podmínky.
Oves je jednou z nejtučnějších obilovin a také obsahuje charakteristický šlem. Jeho častá konzumace může vést k tvorbě hlenu který se usazuje v plicích a tlustém střevě, proto bychom ho neměli konzumovat příliš často, nebo případně, že máme rýmu nebo kašel. V tomto receptu jsme použili kombinaci s jáhly, které nás hlenu naopak zbavují, vysušují a tím dobře vyrovnávají oves.
Na talíři najdeme i kvašený květák, který nám dodá potřebné množství enzymů, vitamínů i probiotických kultur. Proto je toto jídlo lehce stravitelné a přitom výživné a vydatné, tedy zdravé.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host