Jasně, my Češi říkáme rizotto vlastně úplně každé smažené rýži se zeleninou... ale tak... vy mi rozumíte...
SUROVINY
"Rizotto": nějaká zbylá obilovina - např. celozrnná rýže nebo jáhly s bílou rýží nebo i kroupy (my jsme měli kroupy s jáhlami), zelenina dle výběru a sezóny - (výborné je přidat jedno sušené rajče), dýně, mrkev, petržel, pastinák, tuřín, paprika (když dáváme papriku, už nedáváme rajče), cibule, brokolice, pórek, jarní cibulka, atd. atd. - vybíráme cca 2-3 druhy, mořská sůl, případně bylinky - vybíráme 1-2 - rozmarýn, mateřídouška, bazalka, dobromysl, kvalitní olej lisovaný za studena - dle ročního období - v zimě sezamový, v létě slunečnicový či olivový (ve velkém parnu)
Natto kondiment: natto, shoyu, kvalitní hořčice bez cukru a lihového octa, jarní cibulka/pórek, (trocha nori na tenké proužky)
Kvašená zelenina: Baby kim chee - čínské zelí, pórek, kedlubna
RECEPT
"Rizotto"
Vybranou zeleninu orestujeme na oleji se solí a vybranou bylinou, přidáme obilí a společně chvilku prohříváme.
Video v kurzuObiloviny Smažená rýže a žito se zeleninou
Natto kondiment
Všechny ingredience smícháme - uděláme zkrátka typický natto kondiment. Čím déle mícháme, tím je natto chutnější.
Video v kurzuLuštěniny Natto kondiment
Kvašená zelenina
Jídlo můžeme podávat s libovolnou kvašenou zeleninou, my měli zrovna Baby kim chee.
Video v kurzuZelenina Kvašení ve vlastní šťávě Video v kurzuKvašená zelenina Dětské kimchi
ÚPRAVY A VARIACE
Pro odlehčenější jídlo přidáme ještě napařenou nebo blanšírovanou zelenou zeleninu - např. brokolici, kapustu či kadeřávek. My jsme tento pokrm připravovali jednou večer v zimě, když opravdu přituhlo, takže nám zelenina moc nechyběla.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host