Něco jiného, něco neobvyklého, něco přesladkého... talíř plný pohlazení, který nám zároveň dodá plno sil a energie.
SUROVINY
Kombinovaná rýže
- 1 šálek celozrnné kulatozrnné rýže
- 1/2 šálku celozrnné jasmínové nebo basmati rýže
- 1/2 šálku celozrnné sladké rýže
- 2 špetky soli
- 3 až 3,5 šálku vody
Černá sezamová sůl
- černý sezam
- mořská sůl
Přesladká omáčka z bílé řepy
- 1 větší bílá řepa
- 1 balení bílého tofu - cca 180 g
- fritovací olej (kvalitní, za studena lisovaný)
- kvalitní hořčice bez cukru dle chuti (cca 2 lžičky)
- citronová kůra z bio citronu
- mořská sůl dle chuti
- arrowroot nebo kuzu dle potřeby na zahuštění
- voda dle potřeby
- bílé miso shiro dle chuti
Nori tempura
- cca 2 pláty řasy nori na sushi
- fritovací olej (kvalitní, za studena lisovaný)
- bílá mouka
- voda
Blanšírovaná kapusta s wakame
- kousek kapusty
- voda
- sůl
- trocha řasy wakame, předem namočené
Marinované ředkvičky
- cca 8-10 ředkviček
- cca 1/2 až 1 lžíce umeocta (nejlépe speciál)
RECEPT
Kombinovaná rýže
Rýži předem namočíme a poté uvaříme v tlakovém hrnci.
Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření
Černá sezamová sůl
Uděláme obvyklou semínkovou sůl, tentokrát z černého sezamu, s poměrem soli dle svého výběru.
Kondimenty > Semínkové soli
Přesladká omáčka z bílé řepy
- Řepu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme do měkka v tlakovém hrnci - cca 30-45 minut.
- Bílé tofu nakrájíme na větší kostky a ofritujeme do zlatova v oleji.
- Tofu povaříme v troše vody s citronovou kůrou, shiro misem a trochou soli, abychom ho namarinovali.
- Marinované tofu smícháme s uvařenou řepou, zahustíme kuzu nebo arrowrootem na krémovou omáčku a dochutíme hořčicí.
Video v kurzuZelenina Salát z červené řepy Video v kurzuLuštěniny Tofu Video v kurzuSushi párty Fritované tofu
Nori tempura
- Řasu nori nastříháme na kousky, namočíme v těstíčku z mouky a vody a ofritujeme krátce v rozehřátém oleji.
Blanšírovaná kapusta s wakame
Oblanšírujeme kapustu i wakame a podáváme. Místo blanšírování můžeme také napařit.
Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZeleninaTechnika napařování (teorie)
Marinované ředkvičky
Ze ředkviček připravíme jednoduchý marinovaný salát s umeoctem.
Video v kurzuZeleninaTechnika marinování (teorie) Video v kurzuZeleninaMarinování - Okurkový salát s ředkvičkou
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie: Hned na začátku se podíváme na bílou řepu, která je svou chutí až omamně sladká. Svou velikostí se řadí mezi největší kořenovou zeleninu, která se u nás pěstuje, a to jsou dva silné faktory, dle kterých můžeme odhadnout její energii. Kdo hádá, že je velmi uvolňující, má pravdu. K tomu, abychom ji dokázali vyrovnat, použijeme ostatní suroviny v jídle. Na druhé straně tu tedy máme (jang) rýži a nori tempuru, což nám dodá do výsledného pokrmu dostatek uzemnění, jinak by nás bílá řepa doslova vynesla do oblak. I tak malou eufórii z tohoto pokrmu budeme zažívat, a proto se řadí mezi ty více uvolňující.
Vitalita: Když někam dáme čerstvě uvařené celozrnné obilí, bude vitalita vždy na dobré úrovni. Ostatní části talíře mají střední úroveň vitality. Celkově je vitalita tohoto receptu na dobré úrovni.
Kyseliny a zásady: Řasa nori je zásadotvorná. V tempurované podobě už tomu tak ale nemusí být. Zásadu nám na tomto talíři přináší především ředkvičky v umeoctě, kapusta a řasa wakame. Pokud pokoušeme rýži se semínky, budou se chovat neutrálně. Fritované tofu s bílou řepou bude působit nejspíš mírně kyselinotvorně. Ve výsledku může tento talíř působit neutrálně.
Nutriční složení: Díky kombinaci rýže a tofu najdeme v tomto receptu kompletní bílkoviny. Dále je bohatý na sacharidy obsažené v rýži a zelenině, i jednodušší cukry z vařené řepy (sacharózu). Minerály a tuky doplní fritovaná řasa nori. Vitaminy i enzymy nám dodávají především jemně marinované ředkvičky v umeoctu. Celkově je tento talíř velmi výživný, připravený dodat vyvážené a pestré množství všech makro i mikro živin.
Účinky na zdarví: V porovnání s ostatními zdravými recepty je tento v něčem významně odlišný. Omáčka z bílé řepy obsahuje velké množství sacharózy (bílá řepa obsahuje až 20% sacharózy), která rychle zvedá hladinu krevního cukru. Sacharóza je jin, a pokud se dostane do našeho krevního oběhu, tělo rychle reaguje vypuštěním inzulinu (jang) - produktu slinivky břišní. Proto není zcela vhodný pro diabetiky. Jedná se především o sváteční pohoštění.
Výsledkem tohoto pokrmu je významná dynamika, dodává nám velkou sílu z nori tempury i fritovaného tofu, kterou uvolníme bílou řepou. Proto je vhodný především po nebo před fyzickým výkonem. Výtečný je i pro návštěvy a oslavy.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host