Vynikající, sladký oběd, který zahání chutě na dezerty.
SUROVINY
Jáhly s dýňovými semínky: 2 šálky jáhel, 2 špetky soli, 4 šálky vody, hrst dýňových semínek
Sladká cizrnová omáčka: 2 cibule, 1/2 batáty nebo jedna malá, 1 lžíce shoyu, 1 lžíce zázvorové šťávy (šťáva vymačkaná z nastrouhaného čerstvého zázvoru), 1 šálek předem uvařené cizrny, tekutina z vaření cizrny, 1 vrchovatá lžíce kuzu nebo arrowrootu, cca 250 ml vody, trocha soli
Masírovaný salát: cca 2 hrsti kadeřávku, 1 lžička burákového másla či tahini (nebo jemně namletý sezam v suribašce), pár kapek shoyu, pár kapek rýžového octa
Kvašená mrkev: mrkev, cibule, sůl
- nebo jiná kvašená zelenina, kterou máte doma
RECEPT
Jáhly s dýňovými semínky
- Jáhly spolu se semínky propláchneme a uvaříme technikou vaření v normálním hrnci.
Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody Video v kurzuObiloviny Jáhly Video v kurzuObilovinyTechnika vaření s ořechy
Sladká cizrnová omáčka
- Batáty a cibuli naskládáme do hrnce, zasypeme uvařenou cizrnou (nejlepší je velká cizrna) a zaprášíme pár špetkami soli.
- Zalijeme vodou a tekutinou z vaření cizrny, pokud ji máme a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut.
- Pokud zahušťujeme arrowrootem, zahustíme a vaříme dalších cca 7 minut. Pokud používáme kuzu, stačí zahustit až na konci, kuzu stačí vařit jen cca minutu.
- Nakonec ochutíme shoyu a zázvorem, prohřejeme ještě minutku a podáváme.
Video v kurzuLuštěninyPříprava luštěnin Video v kurzuLuštěniny Sladká cizrnová omáčka
Masírovaný salát
- Kadeřávek natrháme.
- Smícháme s burákovám máslem (případně tahini, nebo jemně namletý sezam v suribašce), pár kapkami shoyu a rýžového octa.
- Podáváme.
Video v kurzuZelenina Masírovaný salát z kadeřávku
Kvašená mrkev
K jídlu jsme podávali kvašenou mrkev, ale můžete použít jakoukoli jinou kvašenou zeleninu.
Video v kurzuZelenina Kvašení v nálevu Video v kurzuZelenina Kvašení ve vlastní šťávě
Kvašená zelenina > Kvašená mrkev
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Tento recept je z řady těch léčebných, ale přesto chuťově naprosto delikátních. Cizrna v kombinaci s jáhly a cibulí nám bude působit blahodárně na náš žaludek, slinivku a slezinu. Všechno to jsou potraviny kulaté, sladké a žluté a vyživují náš střed, tedy žaludek, ze kterého je energie postupně rozváděna po celém těle. Díky své sladké chuti vám tento recept pomůže zahnat chuť na cokoliv sladkého.
Vše na talíři s výjimkou cizrny a burákového másla je zásadotvorné, proto je vhodný pro to, abychom si v těle udrželi přirozené mírně zásadité prostředí, ve kterém patogenní viry a bakterie nepřežijí.
Energeticky je tento pokrm dobře vyvážený, lehce stahující a proto se hodí spíš na období podzimu, kdy už potřebujeme trochu zahřát.
ÚPRAVY A VARIACE
Sladká cizrnová omáčka
Místo batátů můžeme také použít dýni hokkaidó.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host