Slaďounký nápoj, který léčí žaludek a dodává pocit tepla domova.
SUROVINY
- 4 šálky nadrobno nakrájené, nebo nastrouhané zeleniny. (Od každého druhu 1 šálek.) Vhodné je použít ty (po uvaření) sladké druhy jako mrkev, cibule, zelí, dýně hokkaido, bílá ředkev daikon, kedlubny, atd.
- Voda.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na kostičky Video v kurzuZeleninaTechnika krájení cibule na kostky Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na sirky
RECEPT
- Zeleninu vložíme do hrnce ve vrstvách od jinu k jangu (na dno dáme zelí, doprostřed cibuli, dýni hokkaido a nahoru mrkev).
- Vše zalijeme vodou mírně nad úroveň zeleniny, přivedeme k varu a vaříme 15 - 20 min.
- Přecedíme a vymačkáme jemně pomocí vařečky tak, abychom zeleninu nepřepasírovali.
- Vyvařenou zeleninu nejčastěji darujeme kompostu, ale případně můžeme použít k zahuštění omáčky či polévky nebo jinak.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie: Nápoj je jemně uvolňující.
Kyseliny a zásady: Obecně platí pravidlo, že zelenina vařená déle než 15 min už není zásadotvorná. Zde se ovšem jedná o vývar ze zeleniny, který se už může chovat jinak. Z našich dlouholetých zkušeností s tímto nápojem se přikláníme, že má mírně zásadotvorný účinek.
Vitalita: Vývarem spoustu vitálních složek ze zeleniny přechází do vody, proto má tento nápoj dobrou úroveň radiovitality.
Nutriční složení: Záleží na kvalitě zeleniny, ale vývar obsahuje velmi dobře vstřebatelné minerály a některé vitamíny (v závislosti na použité zelenině), ale to, co nás v něm zajímá nejvíce, jsou polysacharidy, které plynule zvedají hladinu krevního cukru a přitom má tento nápoj velmi sladkou chuť.
Účinky na zdraví: Jak už někteří z Vás dobře vědí, přirozeně sladká chuť nejvíce ovlivňuje žaludek, slinivku s slezinu. Odstraňuje z těchto orgánů usazeniny a podporuje jejich regeneraci a léčbu. Pokud máte dobrý žaludek, budete si vědět rady v každé situaci a dokážete udělat věci, "na které ostatní nemají žaludek".
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host