Hlavní chod štědrovečerní večeře, ale také zkrátka slavnostní pecka, kterou můžeme podávat i vícekrát za rok. Dodá nám jistotu, že zdravý životní styl není dieta ani utrpení.
SUROVINY
Dýňový salát: dýně hokkaidó, mrkev, šalotka nebo cibule či červená cibule, kousek celeru, petržel, sterilovaný hrášek a kukuřice, tofunéza/sójový jogurt/sojanéza, kvašáky - kvašené okurky, případně křen, hořčice, umeocet nebo další oblíbené ingredience na dochucení.
Smažený kapr: kousky (ideálně co nejvíc vykostěné) kapra, mořská sůl dle chuti, bílá špaldová či pšeničná mouka, voda, BIO kukuřičná strouhanka či instantní kaše (na obalení), olej na fritování - BIO dezodorizovaný slunečnicový olej.
Případně pokud nejíte maso, můžete si připravit fritovaný seitan.
Hořčičné listy
BIO citrón
RECEPT
Dýňový salát
- Postupně blanšírujeme v silněji osolené vodě než obvykle dýni, celer, petržel, mrkev nakrájené na kostičky a dáváme je do společné mísy.
- Přidáme sterilovaný hrášek a kukuřici, najemno nasekanou cibuli a kvašáky.
- Vmícháme rostilinný jogurt nebo tofunézu a dochutíme dle potřeby.
Variace: Do salátu můžeme přidat uvařené těstoviny, např. kukuřičné nebo jiné dle chuti. Výtečný je také salát s předem opraženou a uvařenou rýží anebo s vařenými kroupami.
Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Smažený kapr
- Kousky kapra nasolíme. Děláme raději menší kousky, aby se dobře prosmažily.
- Rozehřejeme si olej na fritování.
- Smícháme bílou špaldovou mouku s vodou v misce.
- Do druhé misky si dáme kukuřičnou strouhanku.
- Kapří kousky namáčíme v mouce s vodou, poté je obalíme ve strouhance a smažíme asi 7 minut, nebo zkrátka tak, aby byl kapr prosmažený až do středu.
Video v kurzuZelenina Tempura Video v kurzuZelenina Tempura z celeru
Pokud nejíte ryby můžete si připravit fritovaný seitan:
Video v kurzuLuštěniny Seitanová tempura
Hořčičné listy
Menu můžeme podávat s nějakými pikantními listy, pokud ještě vydržely mrazíky - my máme listy hořčice.
BIO citrón
Kapra si můžeme pokapat citrónovou šťávou.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host