SUROVINY
Rýže s amarantem
- 1,5 šálku celozrnné kulatozrnné rýže
- 0,5 šálku amarantu
- 2-3 šálky vody (nebo jiný poměr, dle potřeby)
Sněhové nabe
- 1 1/2 šálku nastrouhané ředkve daikon
- 1/2 kostky bílého tofu
- špetka soli
- 1/2 BIO citronu
- cca 1/4 lžičky kůry z BIO citronu
Nori tempura
- cca 2 pláty řasy nori
- troška bílé mouky
- troška vody
- olej na tempuru (BIO, lisovaný za studena, který vydrží pečení a smažení - např. slunečnicový dezodorizovaný nebo rýžový či kukuřičný)
Sladký mrkvový salát
- 1 mrkev
- trocha jablečného koncentrátu (anebo přistrouháme k mrkvi jablko)
Blanšírované zelené listy
- zelené listy - kadeřávek, brokolice, květák, kedlubna atd. může být cokoli
- voda
- špetka soli
Smetanová hořčičná omáčka
- cca 1/2 šálku rostlinné smetany
- 1 lžička kvalitní hořčice
RECEPT
Rýže s amarantem
- Rýži s amarantem namočíme na pár hodin a poté vaříme libovolnou technikou - hrnec v hrnci, v tlaku nebo v normálním hrnci. Tomu a také své kondici přizpůsobíme poměr vody.
Video v kurzuObiloviny Rýže Video v kurzuLuštěniny Vaření v tlakovém hrnci Video v kurzuObiloviny Tlakový hrnec Video v kurzuObiloviny Normální vs tlakový
Sněhové nabe
Najemno nastrouhaný daikon povaříme s tofu nakrájeným na kostičky, s citronovou kůrou nastrouhanou na jemno, špetkou soli a šťávou z 1/2 citronu asi 2 až 3 minuty.
Video v kurzuLuštěninySněhové nabe
Nori tempura
- Řasu nori překládáním natrháme na široké pruhy.
- Připravíme jednoduché těstíčko z mouky a vody, namáčíme v něm část proužku nori tak, že pruh nori jemně přehneme (už netrháme) a část, kde se dotýkají oba konce namočíme do těstíčka a hned vhodíme do rozehřátého oleje.
Video v kurzuZelenina Tempura Video v kurzuZelenina Tempura z celeru
Sladký mrkvový salát
Mrkev nastrouháme a zakápneme jablečným koncentrátem. Místo koncentrátu můžeme k mrkvi přistrouhat jablko.
Blanšírované zelené listy
Vybrané zelené listy oblanšírujeme.
Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Smetanová hořčičná omáčka
Smetanu smícháme s hořčicí na výbornou omáčku na zeleninu.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie: Tento talíř je vzorovým ve hře energií. Tempura z řasy nori je nejsilnějším jangem. Řasy jsou už samy o sobě silně jang a pokud je ještě ofritujeme, těžko budeme hledat něco ještě více stahujícího. Vyvážíme je sněhovým nábe, které navíc pomůže dobře strávit tuk (stejně jako sojová omáčka a zázvor v namáčecí omáčce, která se k tempuře tradičně podává).
Energetický střed vyplní mírně jangová rýže a mírně jinová zelená zelenina a mrkvový salát. Výsledkem je příjemný a vyvážený talíř.
Kyseliny a zásady: Smažená bílá mouka je silně kyselinotvorná, je zde ale jen ve velmi malém množství na řase nori. Celozrnná rýže vařená s trochou soli se chová většinou neutrálně, na někoho může působit mírně kyselinotvorně, záleží, jak moc jsme ochotni své jídlo kousat, protože kousáním posunujeme vše do větší zásady. Ostatní části talíře jsou zásadotvorné a tím se tento celek řadí mezi středně zásadotvorné.
Vitalita: Zelenina a rýže tvoří vrcholné potraviny co se vitality týče. Že řasa nori a bílá mouka už vitalitu ztrácí v tomto případě nehraje významnou roli a celý talíř disponuje vrcholnou vitalitou.
Účinky na zdraví: Můžeme sledovat, že na talíři máme jak silně léčivé pokrmy jako sněhové nábe i ostatní zeleninu, tak na druhé straně rázně posilující tempuru. Výsledkem je pročištění organismu a zároveň jeho posílení. Sněhové nábe posiluje tlusté střevo a plíce, odhleňuje, a díky citronu stimuluje funkci jater a žlučníku. Mrkev bude jemně čistit tenké střevo (roste dolů a dovnitř) i posilovat oči. Celozrnná rýže je universální léčebná obilovina, která vyživuje a zároveň čistí celé naše tělo. Proto i tento recept je všeobecně léčebným pokrmem.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host